رژیم متابولیک چیست؟+ بررسی معایب و مزایای رژیم متابولیک

  یکشنبه، 14 دی 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
رژیم متابولیک چیست؟+ بررسی معایب و مزایای رژیم متابولیک
بسیاری از افراد علاقه‌مندند با استراتژی افزایش سوخت‌و‌ساز بدن از وزن‌شان بکاهند. رژیم متابولیک بر مصرف برخی غذاها در زمان مشخص تاکید دارد تا بتواند سرعت سوخت‌و ساز را افزایش بدهد.

اکثر رژیم های غذایی که به طور معمول ارائه می شوند در یک مورد نقطه ی مشترک دارند. آن ها به شما احساس گرسنگی و خستگی زیادی می دهند. ما امروز برنامه ای را به شما معرفی می کنیم که این نقطه ضعف را برطرف کرده و بسیار ساده و انعطاف پزیر است. این برنامه غذایی که بر اساس رژیم متابولیک تدوین شده، به صورت کاربردی و مفید شما را در کاهش وزن سریع یاری می دهد. برای آشنایی با این رژیم غذایی ادامه مطلب را از دست ندهید.

تصویر

رژیم متابولیک چیست؟

رژیم متابولیک یک برنامهٔ غذایی است که وعدهٔ کاهش ۹ کیلوگرم از وزن را در مدت ۲۸ روز می دهد. این رژیم توسط «هایلی پومروی» ابداع شده است. او یک متخصص تغذیهٔ معروف و مشاور سلامت با سابقهٔ تحصیل دانشگاهی در رشتهٔ علوم دامی است. اساس این رژیم بر پایهٔ مصرف برخی غذاها در زمان های خاص است که می تواند با تسریع سوخت و ساز بدن، به لاغری کمک بکند. علاوه بر برنامهٔ غذایی هفتگی، در این رژیم لیستی از غذاهایی وجود دارد که نباید بخورید. همچنین این رژیم فرد را به انجام دو تا سه جلسه تمرین ورزشی در هفته تشویق می کند. اگر در طول دورهٔ رژیم به وزن موردنظرتان نرسیدید، باید رژیم را دوباره شروع بکنید و تا رسیدن به وزن ایده آل تان ادامه بدهید. پس از رسیدن به وزن موردنظر می توانید با انجام یک هفته در ماه یا چرخهٔ کامل ۲۸ روزهٔ رژیم متابولیک در هر ۶ ماه وزن تان را ثابت نگه دارید. برخی از الگوهای این رژیم غذایی پایهٔ علمی دارند، ولی برخی از آنها پایهٔ علمی محکمی ندارند.

رژیم متابولیک چگونه کار می کند؟

در کتاب The Metabolic Typing Diet ویلیام ولکات آزمایشی را توصیه می کند تا نوع متابولیک بدن را بتوان تشخیص داد. ( برای تشخیص دقیق بهتر است متخصص به واسطه آزمایش ادرار و خون ارزیابی را انجام دهد). ولکات سه نوع متابولیک را در نظر می گیرد:

مدل پروتئین:

مدل پروتئین شامل افرادی می شود که معمولا اکسید کننده های سریعی هستند یا پاراسمپاتیکشان غالب است. این افراد پیوسته احساس گرسنگی دارند، هوس غذاهای چرب و نمکی می کنند در انجام رژیم های کم کالری شکست می خورند و بیش از دیگران احساس خستگی، اضطراب و نگرانی دارند. این افراد معمولا بی حال هستند یا احساس از کوره در رفتن دارند همچنین در ظاهر انرژی دارند ولی در واقع بدنشان خسته است.

مدل کربوهیدرات:

مدل های کربوهیدرات اکسید کننده های کندی هستند یا سمپاتیک غالب دارند. این افراد به صورت کلی اشتهایشان ضعیف است، تحمل بالایی در برابر شیرینی ها دارند و با کنترل وزن مشکل دارند. این افراد معمولا متکی به کافئین هستند.

مدل میکس:

افرادی که در این گروه هستند اکسید کردنشان نه کند است نه سریع و در این افراد پاراسمپاتیک یا سمپاتیک هیچ کدام غالب نیستند. این افراد به صورت کلی اشتهای متوسطی دارند هوس غذاهای شیرین و نشاسته ای دارند، معمولا مشکل کمی با کنترل وزن دارند و به سمت خستگی، اضطراب و نگرانی تمایل دارند.

در رژیم متابولیک باید تا حدامکان از مصرف برخی غذاها خودداری بکنید. این غذاها عبارت اند از:

  • گندم؛
  • ذرت؛
  • لبنیات؛
  • سویا؛
  • میوه خشک؛
  • آبمیوه؛
  • قند و شکر؛
  • شیرین کننده های مصنوعی و محصولات محتوی آن؛
  • کافئین؛
  • نوشیدنی های الکلی.

البته طراح این رژیم برای گیاه خواران استثنا قائل شده و آنها می توانند از ۳ غذای محتوی سویا (توفو، تمپه و ادامامه) استفاده بکنند. باید یادتان باشد که تمام غذاهای مصرفی تان باید ارگانیک بوده و دست کاری ژنتیکی نشده باشند. در رژیم متابولیک مصرف غذاهای غیرارگانیک و گوشت های محتوی نیترات ممنوع است. زیرا افزودنی ها، نگهدارنده ها، آفت کش ها، حشره کش ها و هورمون های موجود در این غذاها سرعت چربی سوزی را کاهش می دهند.

بررسی معایب و مزایای رژیم متابولیک

در این رژیم، فرایندی برای بهینه شدن سوخت و ساز بدن در نظر گرفته می شود. قوانین خاصی برای این رژیم تنظیم شده است که شاید برای برخی از افراد کمی سخت باشد اما آیا ارزش به دست آورن سلامتی و کاهش وزن را دارد؟ طبق این رژیم هر گروه از افراد باید برخی از مواد غذایی را محدودتر مصرف کنند و تاکید بیشتر بر مصرف سایر انواع مواد غذایی داشته باشند. اگر این رژیم به طور تخصصی و دقیق تنظیم شود، ممکن است پس از یک ماه نتیجه مطلوبی را نشان دهد. اما در مواردی که از آن به صورت خودسرانه و غیر علمی پیروی شود، عوارض متعددی را بر جای خواهد گذاشت. الگویی که برای روند رژیم متابولیک تنظیم می شود، به عنوان محرکی برای بالا بردن سوخت و ساز بدن عمل خواهد کرد. اما در برخی موارد هیچ نشانه ای مبنی بر اینکه این رژیم سطح انسولین و قند خون را برای تنظیم سوخت و ساز در پی داشته باشد، وجود ندارد.

آیا رژیم متابولیسم رژیمی سالم و مطمئن است؟

بسیاری از رژیم های لاغری مطمئن، تا حدود 9 کیلوگرم کاهش وزن در 4 هفته به همراه داشته اند. در حالی که شواهد نشان داده اند که این ادعا دچار نقص است. بسیاری از متخصصان تغذیه این گونه کاهش وزن سریع را ناسالم و برگشت پذیر دانسته اند. همچنین شواهدی وجود دارد که از دست دادن مقدار قابل توجه وزن به طور سریع، می تواند سرعت متابولیسم بدن را کاهش دهد و سبب بازگشت دوباره ی وزن از دست رفته شود. به طور کلی افراد دیابتی باید توجه ویژه ای به رژیم خود، غذاهایی که در آن مصرف می کنند و سطح قند خون خود داشته باشند. تحقیقات نشان داده اند که رژیم کم کربوهیدرات برای افراد دارای دیابت نوع یک نیز مفید است و به کاهش مقدار انسولین و تقویت و کنترل قند خون کمک می کند. هرچند هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و همه ی رژیم ها برای همه ی افراد مناسب نیستند. افراد با شرایط دارویی خاص باید همیشه نسبت به رژیم خود محتاط باشند. قبل از شروع رژیم متابولیک یا هر رژیم دیگری با پزشک خود مشورت کنید و بیماری خود، حساسیت ها و داروهای مصرفی خود را به او بگویید.

نکاتی که در رژیم متابولیک باید رعایت کنید

مصرف ۵ وعده غذایی در طول روز

هر ۳ تا ۴ ساعت باید چیزی بخورید به جز خواب شب

۳۰ دقیقه بعد از بیدار شدن باید صبحانه بخورید

ورزش را مطابق برنامه پیش ببرید

نصف وزن بدنتان را مشخص کرده و به ازای هر نیم کیلو ۲۸ میلی لیتر آب بنوشید.

ترجیحا از مواد خوراکی ارگانیک استفاده کنید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها