حافظه توانایی ذهن است که اجازه می دهد یاد بگیرید، ارتباط برقرار کنید و فعالیت های روزانه را انجام دهید. ذهن پدیده پیچیده ایی است که اطلاعات را نگه داری و یادآوری میکند و این امکان را ایجاد می کند تا صدها کار انجام دهیم اما بعد از چندین سال توانایی کاهش می یابد. به همین خاطر افراد به سختی می توانند چیزی را به خاطر بسپارند و اطلاعات مهم را فراموش می کنند و ممکن است به تدریج به آلزایمر مبتلا شوند. اگر متوجه شدید که فراموشکار شده اید، اکنون زمان این است که مغز خود را بیدار کنید و سعی کنید تمرین هایی را انجام دهید تا حافظه تان تقویت شود.
مزایای بهبود قدرت مغز
طبق مطالعه ای در سال 2015، افراد مسنی که به طور منظم ورزش هایی مثل دویدن و دوچرخه سواری را انجام می دهند، کمتر در معرض بیماری های مغزی مرتبط با سن که حافظه و تحرک را محدود می کنند قرار دارند و کسانی که ورزش های هدفمند مغزی را به طور مرتب انجام می دهند، مغزشان سرحال و سالم می ماند و دچار کاهش شناختی و اختلال حافظه نمی شوند. هنگامی که مغز خود را تمرین می دهید، در واقع توانایی های خلاق خود را نیز بهبود می بخشید که مزیت رقابت و رشد در کار را دارد. علاوه بر این تمرینات مغز باعث تقویت توانایی شما در فکر کردن می شود و واکنش های شایسته ای را به دنبال خواهد داشت. بدین معنا که در لحظات بحرانی مشکلی برای یافتن واژه ها نخواهید داشت.
مغز سالم ؛ یک رویکرد چندگانه
محققان در یکی از مطالعات دقیق در مورد ارتباط بین شیوه زندگی و خطر ابتلا به سکته مغزی، زوال عقل یا دمانس، دریافتند افرادی که در چند نوع فعالیت سالم شرکت می کنند، خطر ابتلا به دمانس در آن ها کاهش پیدا می کند.
در این تحقیقات پنج رفتار سالم برای تقویت مغز مورد بررسی قرار گرفت:
- عدم مصرف سیگار
- BMI متناسب
- مصرف زیاد میوه و سبزیجات
- فعالیت بدنی منظم
- مصرف الکل کنترل شده
افرادی که پنج یا چهار مورد از این موارد را رعایت می کنند، حدود 60 درصد احتمال ابتلا به دمانس یا اختلالات ذخیره شناختی در آن ها کاهش می یابد. رژیم غذایی کم چرب، کم کلسترول و سرشار از اکسیدان راهی برای تقویت مغز است. علاوه بر رژیم غذایی خوب، ورزش منظم نیز به سلامت عروق در نتیجه حفاظت از بافت مغز، کمک می کند. پژوهشگران بر این باورند که غیرفعال بودن مغز باعث دمانس می شود. بنابراین، فعالیت های نسبتا منفعل مانند نشستن طولانی مدت مقابل تلویزیون، در طول زمان به مغز آسیب می رساند.
تقویت ذهن و حافظه با انجام تمرینات ساده
کرال پای متقابل
یکی از تمرینات ورزشی برای مغز است که به هجی کردن، نوشتن، گوش دادن، خواندن و درک مطلب به وسیله ی هماهنگی در قسمت راست و چپ مغز کمک می کند.
روش اجرا:
* بایستید یا دراز بکشید. دست راستتان را در کنار بدنتان قرار دهید و و زانوی چپ تان را تا جایی که می توانید بالا بیاورید و با دست راستتان آن را لمس کنید سپس این حرکت را با دست چپ و زانوی راست انجام دهید برای دستیابی به نتیجه ی دلخواه این تمرین را به مدت 2 تا 3 دقیقه انجام دهید.
حرکات بازو
یکی از تمرینات ورزشی مغز برای افزایش گستره توجه.
* بازوی چپتان را به بالای سرتان برسانید، و به سمت قفسه سینه بکشید. با دست راستتان زیر آرنجتان را بگیرید.
* حالا به صورت فعالیت ایزومتریک بازوی چپتان با همان حالت قبلی به سمت بالای سرتان ببرید، و به سمت گوشهایتان برسانید. به بازوی چپتان استراحت بدهید و حرکت را با بازوی راستتان انجام دهید. حالا بایستید و بگذارید بازوهایتان با آرامش در دو طرف بدنتان آویزان شوند.
کلیدهای مغز
این ورزش مناسب برای مغز، جریان خون به سمت مغز را افزایش می دهد. جریان اضافی خون، آب اضافه، مغز را راه اندازی می کند، تمرکز ضروری مغز را برای یادگیری و عملکرد بهبود می بخشد.
* روش انجام این حرکت به این صورت است که یک دست به اندازه ای از هم باز کنیم که انگشت شست و انگشت اشاره مانند شکل L انگلیسی را به وجود بیاورند.
* انگشت اشاره و شستتان را در دو طرف استخوان جناق سینه قرار دهید. و به آرامی فشار دهید.
* در همان زمان دست دیگرتان را بر روی نافتان و شکمتان بگذارید. و این قسمت ها را برای 2 دقیقه فشار دهید.
حرکت قلاب
تمرینی است که باعث تقویت خلق و کاهش اضطراب می شود.
* بایستید یا بنشینید و پای راستتان را از مچ بر روی پای چپتان بگذارید.
* مچ دست راستتان را بر روی مچ دست چپتان بگذارید و اجازه دهید که انگشتان به همدیگر برسند و مچ دست در بالا قرار دارد.
* آرنجتتان را خم کنید و به آرامی به سمت بدنتان بکشید و به وسط سینه تان برسانید. و نگه دارید.
* این حالت را نگه دارید سپس به صورت منظم نفس بکشید و این حالت را برای چند دقیقه حفظ کنید. شما باید بعد از انجام این حرکت احساس راحتی کنید.
مدیتیشن و یوگا
انجام تمرینات مدیتیشن برای تقویت مغز و دستیابی به آرامش بسیار موثر هستند. این تمرینات همچنین سبب تقویت حافظه و افزایش سطح تمرکز خواهند شد. بنابراین سعی کنید روزانه حداقل به مدت ۵ دقیقه مشغول انجام تمرینات مدیتیشن و یوگا شوید.
انواع ورزش و فعالیت های بدنی
یکی از راه های ساده و موثر برای حفظ سلامتی بدن و پیشگیری از انواع بیماری ها، ورزش کردن می باشد. به همین دلیل دانشمندان معتقدند برای پیشگیری از بیماری های مغزی و جلوگیری از پیری مغز، باید ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید. انواع مختلف ورزش ها مانند حرکات فانکشنال و تمرینات هیت برای تقویت ذهن بسیار مناسب هستند.