چای زردچوبه دمکردهی ریشهی رندهی شدهی زردچوبه یا پودر خالص زردچوبه، به عنوان یکی از موثرترین راههای بهرهمندی از فواید این چاشنی پر خاصیت شناخته میشود.
میزان توصیه شده و مشخصی برای مصرف روزانهی زردچوبه وجود ندارد. بر اساس پژوهشهای موجود، میزان توصیه شدهی روزانه برای مصرف زردچوبه، عمدتا، به وضعیتی بستگی دارد که از این داروی گیاهی برای درمان آن استفاده میشود.
بیشتر پژوهشها بر روی بزرگسالان نشان دادهاند، مصرف ۴۰۰ الی ۶۰۰ میلیگرم پودر خالص زردچوبه، روزی سه نوبت، یا روزانه ۱ الی ۳ گرم ریشهی زردچوبهی رنده شده یا خشک شده برای انسان بیخطر است. بهترین راه برای اطمینان از خالص بودن محصول این است که خودتان ریشهی زردچوبه را رنده کنید.

خواص دمنوش زردچوبه
۱. بهبود ورم مفاصل
خواص ضدالتهابی زردچوبه باعث میشود تا ورم و آماس مفاصل در افراد بهبود بیابد و از علائم آزاردهنده و دردناک این مشکل کم بشود. طی پژوهشی مشخص شده است که وجود ترکیب فعالی در زردچوبه موسوم به کورکومین، در کاهش درد افراد مبتلا به ورم مفاصل مفید است.
۲. جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
تحقیقات دربارهی علت آلزایمر همچنان در جریان است، اما بهنظر میرسد که کورکومین موجود در زردچوبه باعث جلوگیری از آلزایمر میشود. آنتیاکسیدان موجود در این ماده و چای زردچوبه باعث جلوگیری از تخریبهای آلزایمر میشود. مهمتر این است که برخی دیگر از پژوهشهای نشان میدهند که مصرف زردچوبه باعث کاهش فقدان نشانگر سیناپسی و تجمع آمیلوئیدهایی میشود که در پیشرفت بیماری آلزایمر نقش دارند. زردچوبه باعث کاهش تخریب سلولی، التهاب، ذخایر آمیلوئید یا پلاکهایی میشود که موجب بیماری آلزایمر وبیماریهای نورودژنراتیو هستند. بیماریهای نورودژنراتیو، طیف گستردهای از بیماریها هستند که بهطور اولیه نورونهای مغز را درگیر میکند و بهتدریج باعث ازبینرفتن نورونها میشوند. کورکومین میتواند باعث کاهش یا مانع از تغییرات پروتئینی مرتبط با تخریب سلولی یا همان بیماریهای نورودژنراتیو بشود.
۳. جلوگیری از ابتلا به سرطان
چای زردچوبه ویژگیهای درمانی زیادی دارد. مثلا خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدان موجود در آن میتواند از سرطان جلوگیری کند. مؤسسات معتبر به این نتیجه رسیدهاند که کورکومین موجود در چای زردچوبه دارای خواص ضدسرطانی است و مادهای دارد که از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند. درواقع، زردچوبه از خطر جهش سلولی میکاهد و رشد تومورها را محدود میکند. ضمنا مانع از پخش سلولهای سرطانی میشود. کورکومین موجود در چای زردچوبه باعث میشود تا این ماده در کنار شیمیدرمانی و پرتودرمانی برای ازبینبردن سرطان استفاده شود.
۴. التیام کولیت زخمی
کولیت زخمی یا UC نوعی وضعیت مزمن است که باعث ایجاد زخم در انتهای مجاری دستگاه گوارش میشود. استفاده از چای زردچوبه باعث التیام علائم این بیماری میشود. تحقیقات نشان داده است که بیمارانِ درحالِ مداوا و بهبودی، با وجود مصرف چای زردچوبه کمتر دچار عود مشکل خود میشوند. بهطور کلی، از دیرباز مصرف زردچوبه برای درمان بسیاری از بیماریهای دستگاه گوارش مفید بوده است. برای مثال، زردچوبه در بهبود حال و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر یا IBS نقش مهمی دارد. در سال ۲۰۱۲ پژوهشی روی موشها نشان داد که کورکومین به کاهش زمان تخلیهی غذا از معده به روده کوچک یا بهعبارت دیگر تخلیهی معده کمک میکند.
۵. تقویت سیستم ایمنی
مصرف چای زردچوبه باعث افزایش تقویت ایمنی بدن میشود. حتی افرادی که دچار اختلالاتی در سیستم ایمنی خود هستند نیز با مصرف این ماده، سیستم ایمنی خود را قویتر میکنند. برخی نظریهها نشان میدهند که مصرف زردچوبه باعث ایجاد تعال در سیستم ایمنی میشود.
۶. کاهش سطح کلسترول بد
کاهش سطح کلسترول بد معروف به LDL باعث جلوگیری از بسیاری مشکلات نظیر بیماریهای قلبی و سکته مغزیخواهد شد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد، زردچوبه قادر به کاهش سطح کلسترول است. برخی تحقیقات در سالهای گذشته نشان دادهاند که مصرف مقدار اندکی از چای زردچوبه میتواند باعث کاهش سطح کلسترول و LDL بشود.
۷. کمک به درمان یوئیت
یوئیت، التهاب بافت عنبیه است. یافتهها حاکی از آن است که مادهی کورکومین موجود در زردچوبه میتواند نقش داروهای کورتیکواستروئیدی را بدون عوارض جانبی در درمان این بیماری داشته باشد.
۸. کمک به کاهش عوارض مشکلات قلبی-عروقی
مطالعات نشان میدهد که کورکومین با وجود خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی، مزایای زیادی برای قلب دارد. تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که مصرف روزانه ۴ گرم کورکومین ۳ روز قبل و ۵ روز بعد از جراحی بایپس قلب باعث کاهش خطر سکتهی قلبی یا حملات قلبی میشود و ۱۷ درصد از میزان چنین خطراتی میکاهد.
۹. حفاظت از کبد، رفع سنگ کیسهی صفرا و درمان مشکلات کبدی
مصرف چای زردچوبه به کبد نیز کمک میکند. مطالعات نشان میدهند که کورکومین از تخریبات کبدی جلوگیری میکند. این ماده با حفاظت از سلولهای کبدی از آسیبهایی که صفرا در بدن ایجاد میکند، جلوگیری بهعمل میآورد. از مزایای آن میتوان به افزایش تولید مایعات صفراوی گوارشی اشاره کرد.
۱۰. جلوگیری و کمک به مشکلات دیابت و شُش
در هزاران سال پیش، درمانگرهای سنتی از زردچوبه برای رفع مشکلات دیابت بهره میبردند. مطالعات متنوع روی انسان و حیوان نشان داده که مکملهای زردچوبهای دارای ویژگیهای ضددیابت است. این ماده مفید در رفع و جلوگیری از مشکلات مزمن و مرتبط با شُشها نیز مفید است. برخی مطالعات محدود و نهچندانگسترده هم نشان از اثرات مثبت چای زردچوبه و کورکومین در رفع آسم، فیبروز کیستیک، جراحت و سرطان ریه یا بیماری مزمن انسدادی ریه دارد.

طرز تهیهی دمنوش یا چای زردچوبه
دمنوش زردچوبه را میتوان با پودر خالص زردچوبه، ریشهی رنده شده یا خرد شدهی زردچوبه، یا زردچوبهی خشک شده تهیه کرد. شرکتهای تولید کنندهی محصولات تخمیری زردچوبه، که تحت عنوان چای یا دمنوش آماده به فروش میرسند، ادعا میکنند این محصولات دارای تراکم بالاتری از کورکومین قابل دسترس و قابل جذب در بدن هستند.
مراحل تهیهی دمنوش یا چای زردچوبه از قرار زیر هستند:
الف. ۴ فنجان آب را در ظرفی بجوشانید
ب. یک الی دو قاشق چای خوری زردچوبه خرد شده، رنده شده، یا پودر زردچوبه را به آب جوش اضافه کنید
پ. ظرف حاوی آب و زردچوبه را به مدت تقریبا ۱۰ دقیقه روی شعلهی کم حرارت دهید
ت. دمنوش را از صافی عبور دهید و داخل فنجان بریزید، اجازه دهید به مدت ۵ دقیقه خنک شود
بسیاری از آدمها جهت بهبود طعم یا کمک به افزایش جذب کورکومین در بدن مواد دیگری را نیز در تهیهی دمنوش یا چای زردچوبه استفاده میکنند. برخی از این مواد عبارت هستند از:
الف. عسل، به منظور شیرین کردن و افزودن خواص ضد میکروبی به دمنوش زردچوبه
ب. شیر کامل، خامه، شیر بادام، شیر نارگیل، یا یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا روغن حیوانی (کرهی تصفیه نشده) جهت کمک به جذب کورکومین؛ زیرا این ماده برای آنکه به درستی حل شود به چربیهای سالم نیاز دارد.
پ. فلفل سیاه، که حاوی پیپرین است؛ این ماده شیمیایی به بهبود جذب کورکومین کمک میکند، و همچنین طعم تند و دلپذیری به چای میدهد.
ت. لیمو ترش، لیمو شیرین، یا زنجبیل جهت بهبود خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی دمنوش، و همچنین بهبود طعم آن.
2 سال پیش