استرس، به دلیل بالا رفتن میزان کورتیزول و آدرنالین در بدن ایجاد می شود. این هورمون ها هنگام دریافت یک تهدید یا ترس، بدن را برای واکنش “جنگ و گریز” برانگیخته می کنند. این واکنش در دوران پیش از تاریخ کارآیی داشت اما این روزها، ما دیگر به انفجار انرژی برای فرار از دایناسورها نیاز نداریم. حالا، همه ما می دانیم که ورزش کردن بهترین راه دورکردن استرس است اما ورزش ها و تمرینات خاصی وجود دارند که درنابودی استرس، بهترین عملکرد را داشته باشند؟ بخوانید تا بدانید:
تاثیرات فعالیت ورزشی را می توان به دلایل ذیل دسته بندی کرد:
1-داشتن فرم مناسب بدنی: علاوه بر بالا بردن تحمل سیستم گردش خون و قلب برخورداری از یک تیپ مناسب فیزیکی بسیار تاثیر مثبتی بر اضطراب و ترس به خصوص در موارد ترس از اجتماع دارد.
2- تاثیر بر انتقال دهنده های عصبی در مغز: فعالیت های ورزشی تاثیری مثبت بر افزایش دوپامین، سروتونین، نورآدرنالین و گابا آمینواسید (GABA) دارد که به نوبه خود سبب بیشتر آرامش بیشتر در افراد می گردد.
3- افزایش میزان اندروفین (هورمون آرامش دهنده) در خون
4- کاهش تاثیر هورمون های استرس زا از طریق تاثیر بر مسیر هیپوتالاموس – هیپوفیز – غدد فوق کلیوی
5- تئوری افزایش دمای بدن: بعد از یک ورزش شدید که دمای بدن 2-1 درجه افزایش می یابد بدن در حالی آرامش بخش فرو می رود همانند زمانی که در سونا استراحت می کنید.
6- تئوری حواس پرتی: در طی ورزش مثل دوچرخه سواری، دویدن یا پیاده روی سریع سبب کاهش تمرکز بر ترس و اضطراب می گردد.
7- تاثیر رفتاری و ذهنی: در بعضی از بیماران که دچار استرس و اضطراب هستند از افزایش ضربان قلب و عرق ریزش تصوری بسیار ترسناک دارند و آن را گاهی با حالت مرگ یکسان می دانند. این افراد در طی فعالیت ورزشی شدید افزایش ضربان قلب و عرق ریزش را به عنوان یک واکنش طبیعی بدن تجربه می کنند و ترس ناشی از حالات فیزیکی و عصبی به تدریج در آنها از بین خواهد رفت.
انجام بعضی ورزش ها موجب کاهش تأثیرپذیری هورمون های استرس زا می شود. در اینجا با برخی از انواع این ورزش های ضد استرس آشنا شوید:
ورزش های هوازی
ورزش هوازی، ورزشی است که طی انجام آن، ضربان قلب افزایش پیدا می کند. ورزش های هوازی گزینه مناسبی برای مقابله با استرس هستند؛ البته به شرط این که به صورت منظم انجام شود. این حالت منظم می تواند در قالب زمانی سه روز در هفته و هر روز نیم ساعت انجام شود. ازجمله ورزش های هوازی، پیاده روی های تند، دویدن آهسته، شنا و دوچرخه سواری است.
ورزش های کششی
بیشتر انواع ورزش های کششی برای کاهش استرس مفیدند. از جمله:
کشش ران و ساق
روی دو دست و دو زانو قرار بگیرید. پاهایتان را صاف کنید؛ اما آن ها را کمی خمیده نگه دارید. به آرامی یک یا هر دو پا را به زمین فشار دهید. پشت را صاف کنید و شکم را به سمت داخل فشار دهید.
زانو در سینه
روی زمین دراز بکشید، زانوهایتان را به سمت قفسه سینه بکشید و دستان خود را روی زانوهایتان بگذارید و به آرامی ناحیه باسن را به کف زمین فشار دهید.
کشش جانبی
در حالی که از آرنج خود برای متعادل نگه داشتن بدنتان استفاده می کنید، روی پهلوی خود دراز بکشید. با استفاده از بازوی دیگر، به آهستگی پای خود را به سمت باسن تان بکشید و هر دو زانوی خود را با هم نگه دارید و به سمت پایین خم کنید. حالا جهت خود و پاهایتان را عوض کنید.