یکی از ناهنجاری های دندانی که تاثیر زیادی در نازیبایی چهره می گذارد، جلو بودن دندان های فک پایین است. با این که رفع این مشکل، در گذشته بسیار دشوار بوده است اما امروزه با تکنیک های صحیح ارتودنسی می توان دندان ها را به موقعیت اصلی خود هدایت کرد.
مهمترین عامل ایجاد این عارضه وراثت است. اگر یکی از والدین دچار این مشکل باشند، احتمالا فرزندی خواهند داشت که به این عارضه مبتلا است. دلایل دیگری همچون مکیدن انگشت دست در کودکی، شلوغی دندان ها و رشد نامناسب آن ها، نارسایی استخوان فک، وارد کردن فشار زبان بر دندان های فک پایین و استفاده از شیشه شیر و پستانک، در ایجاد جلوزدگی فک پایین موثراند.
درمان
درمان آندربایت برای حفظ عملکرد دهان و جلوگیری از بروز مشکلات دندانی دردناک مهم است. متخصص ارتودنسی بهترین روش اصلاح آندربایت را با توجه به سن بیمار و شدت مشکل توصیه می کند. اکثر موارد آندربایت را می توان به روش های غیرجراحی اصلاح کرد. البته بیماران مسن تر و موارد شدیدتر آندربایت معمولاً نیاز به جراحی دارد.
روش های ارتودنسی غیرجراحی
برخلاف تصور عامه تمام موارد آندربایت نیاز به جراحی ندارد. در واقع بسیاری از موارد آندربایت خفیف تا متوسط را می توان با روش های غیرجراحی ارتودنسی با موفقیت درمان کرد. روش های غیرجراحی بر روی کودکان نتیجه بهتری را نسبت به بزرگسالان به دست می دهد، چون فک در دوران کودکی هنوز در حال رشد است. چنانچه آندربایت در سنین پایین تشخیص داده شود، احتمال این که درمان های غیرتهاجمی مانند جراحی در آینده ضرورت یابد، کاهش می یابد. برای درمان غیرجراحی آندربایت از ترکیبی از روش های زیر بهره گرفته می شود.
بریس
اصلاح آندربایت با بریس همواره بهترین روش نیست، چون بریس مشکل اندازه فک را حل نمی کند. با این حال بریس برای رفع آندربایت خفیف مفید است. گاهی اوقات چند دندان کشیده می شود تا بقیه دندان ها فضای بیشتری پیدا کنند و بهتر در فک جا شوند، اما بریس تغییر چشمگیری را در ظاهر بیمار ایجاد نمی کند.
وسیع کننده فک بالا
وسیع کننده فک در سقف دهان بیمار قرار داده می شود. بیمار وسیع کننده را در طول درمان، شب ها با کلیدی مخصوص بازتر می کند. این وسیله اندازه قوس دندانی فک را به مرور افزایش می دهد و به این ترتیب ارتباط بین فک بالا و پایین بهبود می یابد.
فیس ماسک کششی معکوس
فیس ماسک کششی معکوس شبیه به هدگیر ارتودنسی است و دور سر بیمار بسته می شود. فیس ماسک به نوارهای فلزی روی دندان های عقب بالا متصل است تا فک بالا را به سمت جایگاه صحیح بکشد.
چانه بند
چانه بند دستگاهی است که دور چانه و بالای سر بسته می شود تا از رشد، حرکت و جلو آمدن بیشتر فک پایین جلوگیری کند.
روش های زیبایی
موارد خفیف آندربایت را می توان با بهره گیری از یکی از جدیدترین روش های اصلاح آندربایت، موسوم به تکنولوژی "لیفت صورت" درمان کرد. در این روش دندان های پایین تغییر شکل داده می شود و سپس ونیر روی دندان های بالا چسبانده می شود تا دندان های پایین بهتر پشت دندان های بالا قرار بگیرد و دهان بسته شود. لیفت صورت علاوه بر اصلاح آندربایت، چهره بیمار را نیز با بهبود عملکرد فک و نامشخص تر کردن عارضه زیباتر می کند. پس از آن که فک بالا و پایین اصلاح شد و دندان ها بهتر روی هم قرار گرفت، بیمار معمولاً باید مدتی از بریس استفاده کند تا لبخندی زیبا و بی نقص صورت را جذاب تر کند.روش های غیرجراحی ارزان تر از درمان جراحی است، اما مدت بیشتری باید برای رسیدن به نتیجه مطلوب صبر کرد. اگر آندربایت در سنین پایین تشخیص داده شود، نیازی به جراحی نخواهد بود.
اگر جلو بودن فک درمان نشود چه عوارضی دارد؟
افراد مبتلا به این ناهنجاری هنگام خواب از دهان تنفس می کنند و باعث افزایش ناهنجاری و کوچک شدن کام می شود همچنین منجر به بروز اختلال در گوارش بدلیل جویدن ناقص، اختلال در بیان کلمات، ساییدگی دندان ها ، تحلیل لثه و فک ، پوسیدگی زود هنگام دندان ها ، بهم ریختن نظم دندان ها و تاثیر روی زیبایی چهره نیز می گردد.
آیا درمان جلو بودن فک محدودیت سنی دارد؟
خیر، قبل از سن بلوغ با ارتودنسی درمان می شود و در صورتیکه بیمار بالغ شده باشد در طی درمان ارتودنسی بیمار نیاز به جراحی هم دارد. به این روش درمانی ارتوسرجری یا جراحی ارتوگناتیک می گوییم.
آیا درمان جلو بودن فک با ارتودنسی بازگشت دارد؟
جلو بودن فک پایین نیاز به کنترل کامل دارد اگرمشکل خفیف باشد و درمان ارتودنسی بیمار تا سن 18 سالگی کنترل شود دیگر جلوزدگی فک پایین بر گشت ندارد و اگر بیمار کاندید جراحی فک شود ودرمان شامل ارتودنسی ثابت و جراحی فک باشد نیز برگشت وجود ندارد