ظروف غذا یکی از مهمترین و موثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است. البته از دیدگاه طب جدید ظروف شیشه ای و پیرکس بهترین ظروف هستند چرا که هیچ واکنشی با غذا نمی دهند ولی بقیه ظروف از جمله آلمینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن، ملامین و … عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا می شود که خود ممکن است موجب بروز بیماری شود. از دیدگاه طب سنتی نیز ظروف سنگی و سفالی و لعابی و گلی بهترین ظروف هستند. مدتی است که بسیاری از افراد پخت غذا در ظروف مسی را توصیه می کنند اما باید دید که پخت غذا در این ظروف تا چه اندازه فایده و عوارض خواهد داشت. مصرف غذا در ظروف مسی اگر بیش از حد باشد موجب وارد شدن مس به بدن می شود و در دراز مدت موجب عوارضی مانند افسردگی، بی خوابی، بیش فعالی در کودکان و عوارض دیگر می شود از آن طرف هم کمبود مس در بدن خود بیماری هایی ایجاد می کنند مانند تهی سازی و تخلیه اکسیژن در سلول ها ، کاهش HDL کلسترول، مشکلات پوستی، التهاب قوزک پا، کم خونی، کم شدن آنسفالین های مغزی و توهم های شنوایی می شود. با ما همراه باشید تا به بررسی ظروف مسی، میزان نیاز روزانه به مس و مضرات استفاده از این ظروف آشنا شویم.
خواص مس برای سلامتی بدن
1. جوان سازی پوست صورت
مس نقش مهمی در تولید و حفظ کلاژن و الاستین پوست دارد. دانشمندان بر این باورند که مس دارای خواص آنتی اکسیدانی نیز می باشد و به این ترتیب با کاهش چین و چروک به جوان سازی پوست صورت کمک می کند.
2. درمان سریع تر زخم
مس دارای خواص ضد التهابی است و با افزایش گلبول های سفید خون، خطر ابتلا به عفونت زخم را کاهش داده و باعث درمان سریع تر آن می شود.
3. تقویت موی سر
مس یکی از مواد معدنی ضروری برای تقویت مو ها بوده که از نازک شدن آن ها جلوگیری می کند و احتمال سفید شدن زودرس مو ها را کاهش می دهد.
4. کلسترول خون و قلب
برخی از تحقیقات نشان داده اند که سطح پایین مس در بدن می تواند باعث افزایش کلسترول خون بالا و فشار خون بالا شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش دهد.
5. تقویت سیستم ایمنی بدن
مقادیر پایین مس در بدن باعث کمبود گلبول های سفید خون به ویژه نوتوروفیل ها می شود؛ نوتروفیل ها به تق.یت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های عفونی را کاهش می دهند.
6. پوکی استخوان
کمبود مس باعث کاهش تراکم معدنی استخوان ها شده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد.
7. آرتروز
مطالعات اولیه نشان داده است که مس دارای خواص ضد التهابی است و با بهبود گردش خون در بدن می تواند خطر ابتلا به آرتروز را کاهش داده و این بیماری را درمان کند.
8. سرطان
مس دارای عملکرد آنتی اکسیدانی است که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر آسیب به DNA و ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
9. درمان پلاک دندان
تحقیقات اولیه نشان داده که شستشوی دهان با محلول حاوی مس به درمان سریع تر پلاک دندان کمک کرده و خطر ابتلا به پوسیدگی آن ها را کاهش می دهد.
10. درمان کم خونی
مس با افزایش جذب آهن از روده به افزایش تعداد گلبول قرمز خون و بهبود اکسیژن رسانی در بدن کمک کرده و برای درمان کم خونی و علائم آن مانند خستگی، درد عضلانی، مشکلات گوارشی و ضعف عمومی موثر می باشد.
11. تیروئید
مس نقش مهمی در تضمین عملکرد مناسب غده تیروئید ایفا می کند اما فراموش نکنید که زیاد بودن مس در بدن هم می تواند یکی از علل عملکرد نامناسب آن و ابتلا به کم کاری یا پرکاری تیروئید باشد.
12. افزایش انرژی بدن
مس یکی از عناصر ضروری برای سنتز ATP است، که افزایش انرژی بدن کمک کرده و خستگی و بی حالی را درمان می کند.
13. بهبود عملکرد مغز
مس می تواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند و با فعال کردن مسیر های عصبی خاص باعث تقویت حافظه شده و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر را کاهش دهد.
عوارض و مضرات مکمل های مس
تداخل دارویی: مکمل های مس می توانند با برخی دارو ها مانند قرص های هورمون درمانی، دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، دارو های درمان نقرس و سایمتیدین تداخل دارویی داشته باشند.
مسمومیت: زیاده روی در مصرف مس می تواند خطر ابتلا به مسمومیت را افزایش دهد که با علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، و درد معده، سردرد، سرگیجه، ضعف، طعم فلز در دهان، سیروز کبدی، زردی و مشکلات قلبی مشخص شود.
مقدار مس روزانه مورد نیاز بدن
نوزادان و کودکان
نوزادان تا 6 ماه : 200 میکرو گرم در روز
نوزادان از 7 تا 12 ماه : 220 میکرو گرم در روز
از 1 تا 3 سال : 340 میکرو گرم در روز
از 4 تا 8 سال : 440 میکرو گرم در روز
از 9 تا 13 سال : 700 میکرو گرم در روز
نوجوانان 14 تا 18 سال : 890 میکرو گرم در روز
زنان
از 19 سال به بالا : 900 میکرو گرم در روز
زنان باردار : 1000 میکرو گرم در روز
زنان شیرده : 1300 میکرو گرم در روز
مردان
از 19 سال به بالا : 900 میکرو گرم در روز
افراد مبتلا به کمبود مس
0.1 میلی گرم / کیلوگرم سولفات مس در روز
پوکی استخوان
2.5 میلی گرم مس در ترکیب با 15 میلی گرم روی، 5 میلی گرم منگنز و 1000 میلی گرم کلسیم در روز