گیاه لوفا (قنطوریون صغیر) در خانواده خیار دسته بندی می شود و نسبت به دیگر گیاهان این خانواده دیرتر رشد می کند، حتی گاهی اوقات بذر گیاه لوفا به کندی جوانه می زند. گیاه لوفا، گیاه مناطق گرمسیری است و در آب و هوای سرد به آهستگی رشد می کند و به صورت بالارونده رشد کرده و در طول یک فصل رشد ارتفاع آن تا 10 متر یا بیشتر هم ممکن برسد. زمانی که میوه گیاه لوفا سبز رنگ است قابل خوردن است و می توان آن را به صورت پخته (مثل پخت کدو) و هم به صورت خام مصرف کرد. در صورتی که بخواهند از گیاه لوفا برای ساخت اسفنج و لیف استفاده کنند، میوه را زمانی می چینند که رنگ آن زرد شود و قسمت های درونی آن فیبری شود و در این زمان دیگر نمی توان از میوه استفاده های خوراکی کرد.
اسفنج هایی که از گیاه لوفا به دست می آیند به عنوان لایه بردار عمل می کنند. گیاه لوفا باعث از بین بردن سلول های مرده پوست و درنتیجه شفاف تر شدن پوست شما خواهد شد. در هنگام استفاده از لوفا متوجه خواهید شد که پوست شما قرمز می شود و این نشان دهنده ی آن است که این لیف کار خود را به خوبی انجام داده و باعث شده گردش خون در زیر پوست شما بیشتر شود. برای اینکه لوفا خاصیت لایه برداری خود را حفظ کند بهتر است هنگامی که هنوز نرم نشده از آن استفاده کرده و از آب داغ برای لیف زدن استفاده کنید. بهتر است همراه با لیف لوفا از شامپو بدن به جای صابون استفاده کنید تا لیف بیشتر کف کرده و باعث تمیزی بیشتر شود.
نام های دیگر گیاه لوفا
قنطریون، لوفای صغیر، کریون، قنطوریون صغیر، قنطوریون رقیق، جنتوره، قنطوریون، سانتوره، کوراق و گل تونکا می باشد. قنطوریون صغیر با قنطوریون، قنطوریون کبیر (قنطوریون غلیظ) و گل گندم گیاهان یکسانی نیستند، خانواده ی این گیاهان و خواص آن ها نیز با هم متفاوت است.
خواص و موارد مصرف گیاه لوفا ( قنطریون صغیر)
۱.طبع لوفا خیلی گرم و خشک است.
۲.پاک کننده و خشک کننده است.
۳.جاذب بلغم های لزج مخاطی از اعماق بدن می باشد.
۴. جهت سختی نفس و اخلاط خونی از سینه ۱۰ گرم از شاخ و برگ و گل این گیاه را در ۱۵۰۰ سی سی آب جوشانده تا نصف شود سپس خوب بمالند تا عصاره آن خارج شود پس از صاف کردن با شکر مخلوط نموده بنوشند.
۵.لوفا مقوی معده و اشتهاآور است.
۶.جهت خروج صفرا و زرداب و سودا و بلغم از روش شماره ۴ استفاده شود.
۷. جهت بیماری کزاز اعضای بدن را با دمکرده این گیاه کمپرس کنند.
۸.برای بیماری دیسک و سیاتیک از دمکرده این گیاه میل شود و بصورت ضماد در محل بگذارند.
۹.ضماد ساقه های گلدار و برگ این گیاه جهت زخم های تازه و کهنه و جهت ورم های سفت مفید می باشد و جهت شستشوی زخم ها ۲۰ گرم ساقه گلدار لوفا را در یک لیتر آب جوشانده سپس صاف نموده زخم را بشویند.
۱۰. دمکرده لوفا برای دفع یبوست مفید می باشد.
۱۱. کسانی که مبتلا به کم خونی هستند از دم کرده لوفا استفاده کنند.
۱۲. کسانی که دیابت دارند از دمکرده لوفا استفاده کنند.
۱۳. لوفا جهت رفع انسداد کلیه مفید می باشد.
۱۴. جهت درمان گل مژه لوفا ۲۰ گرم را در یک لیتر آب جوشانده ۱۲ دقیقه دم کرده صاف نموده به صورت شستشو استفاده شود.
۱۵. برای سیاه سرفه ۲ گرم گل افسنتین را با ۲ گرم لوفا در ۴۰۰ سی سی آب سرد ریخته با حرارت ملایم جوشانده ۱۲ دقیقه دم کرده صاف نموده هر یک ساعت یک قاشق مرباخوری بنوشند.
۱۶. جهت بحران های کبدی از دمکرده لوفا استفاده می شود.
۱۷. برای جلوگیری از ریزش مو ۳۰ گرم لوفا را در یک لیتر آب جوشانده سپس موها را ماساژ دهند.
۱۸.میوه خشک لوفا بادشکن است، مفید برای نرم کردن سینه، ضدعفونی کننده و ضد انگل است.
۱۹.خون را خنک و جریان خون را تنظیم می کند.ترشح شیر را افزایش می دهد.
۲۰.خونریزی مثانه را متوقف می سازد.
۲۱.برای درمان یرقان، ورم های سرطانی، آبله، دندان درد و تب مخملک مفید می باشد.
۲۲.خاکستر سوخت آن با قرمز دانه برای خشک کردن تاول های چرکی آبله به کار می رود.
۲۳.مغز دانه لیف قی آور است و اضهال خونی را متوقف می سازد.
۲۴.از این گیاه بعنوان یک محصول طبیعی برای تمیز کردن پوست استفاده می شود. این ماده قدیمی ترین ماده ماساژ بوده و ماساژ دادن با آن باعث برداشتن سلول های مرده پوست و باعث شادابی پوست شده و تنفس سلول ها را تسهیل می کند.
طریقه مصرف گیاه لوفا
دم کرده لوفا: به منظور استفاده از خواص درمانی این گیاه بایستی از دم کرده گیاه استفاده کنید. برای تهیه دم کرده لوفا، 10 گرم از قسمت های هوایی گیاه شامل شاخ، برگ و گل را در 1500 سی سی آب بجوشانید تا حجم آب به نصف کاهش پیدا کند. گیاه را خوب فشار دهید تا عصاره آن کاملا خارج شود، سپس آن را صاف نموده و مصرف نمایید. این دم کرده را می توانید به صورت موضعی نیز استفاده نمایید.
طریقه استفاده از لوفا برای استحمام: برای استفاده از این گیاه به عنوان لیف طبیعی و گیاهی، پوست خشک شده گیاه را جدا می کنند. این پوست حالت زبر دارد ولی در تماس با آب و صابون نرم می شود و به راحتی برای شستشو و ماساژ پوست قابل مصرف می باشد. لازم است بعد از هربار استفاده از لوفا برای استحمام آن را در معرض نور خورشید قرار دهید، تا کاملا خشک شود.
خواص کاربرد لیف لوفا
با توجه به اینکه پوست انسان بسیار حساس می باشد و نیاز به مراقبت و نظافت دارد باید از ابزار هایی برای نظافت استفاده کرد که بیشترین بازده و کمترین آسیب را بر پوست وارد کنند لیف گیاهی لوفا با توجه به خواصی که دارد بسیار مناسب برای شستشوی بدن است. لوفا گیاهی از خانواده خیار می باشد. این گیاه در مقایسه با گیاهی دیگر رشد کندی داشته و حتی بذر گیاه لوفا به کندی جوانه می زند.ارتفاعی حدود 10 متر دارد. گیاه لوفا برای رشد خود به مقادیر زیادی نورخورشید،گرما، آب و یک داربست بزرگ نیاز داشته میوه لوفا هم به صورت خام و هم به شکل پخته شده قابل مصرف می باشد. برای ساختن اسفنج و لیف از گیاه لوفا استفاده می نمایند.
طریقه استفاده از لیف گیاهی لوفا :
لیف گیاهی لوفا را در آب نیمه گرم خیس نمایید.تا نرم و پر حجم گردد سپس بدون تغییر شکل و مچاله نمودن بر حسب تمایل شامپوی مورد نظر را روی آن ریخته کل بدن را ماساژ نمایید. با توجه به حساس تر بودن پوست صورت بهتر است با ملایمت بیشتری صورتتان را ماساژ نمایید.
خواص دارویی و درمانی لیف لوفا :
گیاه لوفا به از بین بردن جوش، لک و کک کمک بسیاری می کند.
برای از بین بردن چین و چروک های بدن مفید است.
هنگام استفاده از لیف لوفا برای استحمام به بهبود عملکرد گردش خون کمک می نماید.
لیف گیاهی لوفا موجب پاکسازی هر گونه آلودگی از روی پوست میشود.
مضرات لوفا (موارد احتیاطی و منع مصرف)
همانند سایر گیاهان دارویی در مورد مصرف این گیاه نیز بایستی رعایت اعتدال را نمود و از مصرف خودسرانه و بیش از اندازه مجاز پرهیز شود.