در فصل های گرم، بسیاری از مردم به مناطق ساحلی سفر می کنند و چه بسا که هوس کنند تنی به آب دریا هم بزنند و در آن شنا کنند. اما نباید از خطری که با این کار در کمین مان است غافل شد. باید اصول ایمنی در شنا را بدانیم تا این خطر به یک فاجعه تبدیل نشود و با رعایتشان، خودمان و خانواده مان را در امنیت کافی قرار دهیم و از شنا در اوقات فراغتمان لذت ببریم.
می دانید که غرق شدن ممکن است در کسری از ثانیه اتفاق بیفتد. چیزی که باعث خطرناک تر شدن این مسئله می شود این است که در بیشتر مواقع، غرق شدن بدون هرگونه سروصدا ، دست و پا زدن، یا فریاد زدن اتفاق می افتد. درواقع، در هنگام خطر، فرد حتی شاید فرصت درخواست کمک را هم پیدا نکند!
دقت داشته باشید که مخصوصاً کودکان بیشتر از بقیهٔ افراد مستعد غرق شدن هستند، زیرا آن ها دوست دارند در آب بازی کنند، زیاد جست وخیز دارند، و خطر را نیز به خوبی احساس نمی کنند. یک لحظه غفلت از کودکان ممکن است به رقم خوردن یک فاجعه و از دست رفتن کودک منجر شود. والدین باید بدانند که کودکان ممکن است حتی در کمتر از یک متر آب هم غرق شوند. با رعایت اصول سادهٔ زیر، به راحتی می توانید ایمنی خودتان و خانوده تان در هنگام شنا در استخر یا آب های ساحلی را افزایش دهید.
اصل اول: رعایت چند قانون پایه ای
قوانین زیر را قبل از شنا در استخر یا دریا به خوبی تکرار کنید و به کودکانتان نیز آموزش شان بدهید و مطمئن شوید که درک خوبی از کاری که باید بکنند پیدا کرده اند، تا بتوانید در کنار یکدیگر تفریحی امن و لذت بخش داشته باشید.
۱. قانون طلایی
وقتی دارید برای شنا می روید، حتماً به یک نفر بگویید که کجا می روید و کی برمی گردید. و هیچ وقت هم تنهایی به شنا نروید.
۲. در آب ناآشنا شنا نکنید
از افراد محلی بپرسید که این آب امن است یا نه، دمای آن چقدر است، شنا در آن خطرناک است یا نه، و سؤالاتی از این قبیل که به آشنایی بیشتر شما با آن منطقه کمک می کند.
۳. به شنا نروید
اگر احساس گرما یا سرمای زیادی می کنید، یا فکر می کنید که مریض هستید، یا حتی اگر در ساعت های اخیر غذا زیاد خورده اید. به جای آن، بروید پیاده روی و مناظر را تماشا کنید، بازی های ساحلی انجام دهید یا یک نوشیدنی خنک میل کنید.
۴. وضعیت آب و هوایی را چک کنید
با اولین نشانه ای که نشان می داد هوا دارد بد می شود، برنامه تان را تغییر بدهید و شنا را متوقف کنید و از آب خارج شوید. به این مسئله دقت داشته باشید که آب همیشه رعد و برق را به خود جذب می کند و شنا کردن در هنگام طوفان بسیار خطرناک است. وزش باد شدید هم که می دانید باعث ایجاد تلاطم و امواج بزرگ می شود.
۵. هیچ وقت سعی نکنید خلاف جریان آب شنا کنید
اگر ناخواسته در چنین وضعیتی قرار گرفتید، سعی کنید به تدریج و به طور مورّب از جریان آب خارج شوید.
۶. در مناطقی شنا کنید که تحت نظارت هستند و غریق نجات دارند.
۷. توجه به هشداردهنده و اطلاعیه ها
به علائم هشداردهنده و اطلاعیه های مربوط به شنا در آن منطقه توجه کنید آن ها برای امنیت شما هستند.
۸. توجه به توصیه های نجات غریق
به توصیه های غریق نجات گوش کنید و هشدارهایش را جدی بگیرید. این مسئله جزو اصول مهم ایمنی در شنا است.
اصل دوم: همراهی با یک شناگر کارکشته
اصول زیر را قبل از شنا در استخر یا دریا به خوبی تکرار کنید، تا بتوانید در کنار یکدیگر تفریحی امن و لذت بخش داشته باشید.
۱. با شناگران ماهر همراه شوید
اگر شناگر نابلد یا تازه کاری هستید، خیلی ضروری است که هر وقت قصد شنا دارید، به ویژه در مناطق طبیعی، با کسی همراه شوید که شناگر ماهر و واردی است و در صورت لزوم می تواند کمکتان کند.
۲. به وسایل کمکیِ بادی اعتماد نکنید
به منظور تأمین امنیت خودتان و یا کودکتان، به وسایل کمکیِ بادی اکتفا نکنید. این وسایل به هیچ وجه به تنهایی قابل اعتماد نیستند و برای کودکان نیز جای نظارت بزرگسالان را نمی گیرند. توجه داشته باشید که وسایل کمکیِ بادی ممکن است یک باره هوای داخلشان خالی شود، یا کلاً از زیر فرد بیرون بیایند و او را در معرض خطر قرار دهند. پس در صورت استفاده از وسایل کمکی هم باز به همراهی یک شناگر نیاز دارید.
شنا کردن یکی از فعالیت های تفریحی رایج در ماه های گرم تابستان چه در استخر و یا آب های آزاد است، هر سال تعداد بسیاری از شناگران در هنگام شنا کردن دچار شکستگی، پیچ خوردگی، کبود شدگی و … می شوند که با کمی احتیاط می توان از این صدمات جلوگیری کرد.
نکات ایمنی شنا کردن
- هرگز به تنهایی شنا نکنید و حتی نگذارید دیگران نیز به تنهایی شنا کنند.
- در هنگام شنا کردن کودکان، آن ها را در همه اوقات تحت نظر داشته باشید.
- هرکسی که نزدیک آب و مراقب کودکان است باید احیای قلبی – عروقی را بداند و بتواند یک کودک را نجات دهد.
- هرگز هنگامی که احساس خستگی، سرما یا گرمای مفرط می کنید شنا نکنید.
- همیشه عمق آب را امتحان کنید تا اطمینان حاصل کنید که عمق آن برای شیرجه رفتن مناسب باشد.
آنچه مسافران بایستی رعایت کنند
بدون آشنایی به فنون شنا و داشتن مهارت لازم و به امید وسایل بادی مانند تشک، تیوپ و … وارد آب نشوید. در محدوده های مجاز شنا کنید و از شنا کردن در محل های ناشناس و جاهایی که مراقبت یا نجات غریق و امکانات نجات وجود ندارد بپرهیزید. هیچگاه تنها به دریا نروید، در صورت طوفانی بودن دریا جدا از ورود به آب بپرهیزید. به بچه ها حتی اگر شنا کردن را خوب می دانند اجازه تنها شنا کردن را ندهید مگر با نظارت سرپرستان و بزرگترها، هنگام خستگی و کسالت و نیز بلافاصله بعد از غذا و پر بودن معده و دهان اقدام به شنا نکنید.
از شوخی کردن در آب و دویدن اطراف استخر و انجام اعمال خطرناک هنگام شنا جدا خودداری کنید. یکی از مهمترین عوامل غرق شدن افراد خصوصا نوجوانان و جونان غرور کاذب است. لذا در انجام شنا هرگز تصمیمات عجولانه و غرورانگیز و خارج از توان خود نگیرید و به یاد داشته باشید که شنا در محدوده استخر با شنا کردن در دریا از جهاتی متفاوت است. در محدوده ای که قایق های موتوری عبور می کنند شنا نکنید. در مناطق مجاز و با استفاده از قایق های مطمئن و مناسب اقدام به قایق سواری کرده و از سوار شدن به قایق های تفریحی فاقد امکانات ایمنی و قایق های ناسالم اجتناب نمایید. برای جلوگیری از آفتاب زدگی و به منظور حفاظت پوست بدن قبل از ورود به دریا از کرم های حفاظتی استفاده نمایید.
تذکرات و علائم هشدار دهنده اطراف ساحل را جدی بگیرید
از دستورات و راهنمایی های مسئولان مربوطه تبعیت کنید. در صورتی که به هر شکل از وقوع حادثه ای برای افراد در آب مطلع شدید چنانچه آموزش های لازم را ندیده اید هیچ گاه خود برای نجات اقدام نکنید بلکه بلافاصله مسئولین نجات غریق را در جریان گذاشته و با استفاده از امکانت ایمنی مناسب به کمک غریق بشتابید.
برای جلوگیری از سنکوب کردن در هنگام شنا از توقف طولانی در زیر آفتاب گرم قبل از ورود به آب بپرهیزید و به طور ناگهانی وارد آب نشوید. خطرناک ترین اماکن برای شنا رودخانه هایی هستند که دارای جریانات تند و عمق زیاد می باشند و همه ساله تعداد زیادی قربانی می گیرند لذا از شنا کردن در رودخانه ها اجتناب ورزید.