گرفتگی و کوفتگی بدن پس از پیاده روی و ورزش های دیگر
در زمان قدم زدن و موقع پیاده روی ماهیچه های پا اکسیژن عمده تری را مصرف می کنند که این اکسیژن از خون در حال گردش تامین می شود. حال اگر از منبع تغذیه کاسته شود ، مقدار اکسیژن مورد استفاده هم کاهش می یابد و در بخش ماهیچه ها درد احساس می شود. اما بعد از پایان راه رفتن و زمانی استراحت کردن، سطح اکسیژن دوباره به حالت نرمال برمی گردد و انرژی مان برای راه رفتن تمدید خواهد شد. کوفتگی پس از پیاده روی معمولا بعد از زمانی استراحت کردن حل شود البته امکان دارد این درد و کوفتگی دوباره ایجاد شود. پزشکان متخصص در این زمینه ، گفته اند کوفتگی پدید آمده پس از پیاده روی و ورزش های دیگر تقریبا شصت دقیقه پس از انجام ورزش به وجود می آید که می توانیم با نوشیدن مایعات آن را رفع کنیم نکته ای مهم وجود دارد که اگر این کوفتگی پیوسته باشد ، باید با نگرش بیماری تیروئید، کم خونی و همچنین کمبود ویتامین D ملاحظه صورت گیرد.
روش درمان کوفتگی بدن بعد از پیاده روی
- کمپرس سرد و گرم باعث افزایش یافتن جریان خون در ماهیچه هایی که تحت فشار قرار گرفته بودند و تسکین درد از داخل می شود . استفاده از روش کمپرس این نکته را به همراه دارد که کمپرس سرد تنها در وضعیت های شدید که درد غیرقابل تحمل است و یا جراحت شک به همراه دارد مصرف می شود.
- آرام ماساژ دادن محلی که درد دارد هم روش کمکی ای برای کاهش گرفتگی عضلات است. نوشیدن ۳ الی ۴ لیوان آب در عرض چند دقیقه پس از کم شدن گرفتگی خوشایند است زیرا این کار به آبرسانی تمامی ماهیچه های بدن کمک می کند و از منقبض شدن عضله ها پیشگیری می کند.
- رژیم غذایی مناسب بسیار مفید است ، رژیم غذایی متعادل مقدار زیادی مواد معدنی و مواد مغذی را در بر میگیرد. متخصصان اعلام کرده اند ورزشکارانی که با ورزش های قدرتی سر و کار دارند حداکثر یک تا سه ساعت بعد از ورزش باید پروتئین مصرف کنند که مناسب ترین زمان در همان یک ساعت نخستین است.
بهترین منابع جهت کسب پروتئین در ورزشکاران به ترتیب شیر، سفیده تخم مرغ، سویا و گوشت های کم چرب است که در این میان شیر مناسب ترین روش برای جذب پروتئین می باشد به ویژه برای کسانی که به ورزش بدنسازی می پردازند. همچنین سویا برترین روش جذب پروتئین در بانوان شناخته شده است.
مشکلات جدی پس از پیاده روی
کوفتگی و آسیب هایی که می توانند در پیاده روی نشان دهنده مشکلات جدی باشند:
-
احساس درد در شصت پا
احساس درد در قسمت انگشت شصت پا گاهی می تواند به این معنی باشد که شخص دارای پینه پا است. پینه ها اکثرا به علت تعادل نداشتن استخوان در انگشت کوچک یا بزرگ می باشد که باعث درد یا تورم می شود. عواملی چون کفش های تنگ ، کفش های تخت ، کفش هایی با قوس کم باعث افزایش پینه ها می شود.
-
روش درمان این درد
پوشیدن کفش هایی که پا در آن ها احساس راحتی می کند باعث بهبود یافتن پینه ها می شود. همچنین می توانید جهت درمان روزانه به مدت بیست دقیقه بر روی قسمت پینه بسته یخ قرار دهید. البته در موارد جدی و بسیار آزار دهنده احتمال اینکه بیمار نیازمند درمان به روش فیزیوتراپی یا جراحی داشته باشد وجود دارد.
-
احساس درد درپاشنه پا
در زمان راه رفتن و پیاده روی پاشنه پا اولین قسمتی از بدن است که با زمین تماس برقرار می کند و احساس درد در این قسمت باعث سخت شدن راه رفتن می شود. دردی که در قسمت پاشنه پا تا جلوی پا در حین پیاده روی ایجاد شود، نشانه ای از فاشیای پلانتار است. این بیماری بر اثر التهاب بافت محکمی که پاشنه پا را به پنجه متصل می کند پدیدار می شود. نکته ی قابل توجه این است که نادیده گرفتن درد پاشنه می تواند جراحت و سپس ایجاد مصدومیت را به همراه داشته باشد .
-
احساس درد در قسمت ماهیچه های ساق پا
در بیشتر موقعیت ها از درد عضلات پشت ساق پا به علت سفت شدن عضله رنجیده می شویم. کشیده شدن عضلات این قسمت به صورت منظم می تواند این نوع درد را کاهش دهد. البته درد عضلات ساق پا هم گاهی خبر از بیماری سرخرگ خارجی را می دهد. وضعیتی که توسط محدود شدن شریان های محیطی حاصل می شود، عمدتا بر عضلات پا تاثیر گذار می باشد.
-
احساس درد در قسمت پایین کمر
زمانی که هنگام پیاده روی درد کمر ایجاد می شود احتمالا فرد مشکلات موضعی دارد. وضعیت نامناسب ، فشار بر ستون فقرات را تشدید می کند که در نتیجه کمر درد حاصل می شود. درد می تواند در اثر پارگی عضلات پشتی باشد که در این شرایط حتما ورزش باید متوقف شود .
-
احساس درد در ساق پا
درد ساق پا می تواند به این معنی باشد که فشارهای زیادی بر روی ساق پا وجود دارد.به خصوص زمانی که پیاده روی طولانی مدت ، بدون گرم کردن و تمرین آماده سازی قبلی انجام شده باشد. احساس درد در ساق پا به علت فشار با استراحت درمان می شود. در این وضعیت با استراحت کردن به مدت دو هفته یا کمتر برای راه رفتن های بعدی می توان درد را مدیریت کرد و از بین برد البته اگر این دردها پس از دو هفته از بین نرود باید حتما به پزشک مراجعه شود.
-
احساس درد در بخش زانو
اگر زانوی شما هر بار که قدم بر می دارید، لرزش به همراه دارد احتمالا نشانه ای از تاندونیت باشد که به معنای وجود التهاب تاندون در زانو است.
برای جلوگیری از گرفتگی و کوفتگی بدن پس از پیاده روی چه باید کرد؟
در این زمینه راهکار های متنوعی توسط متخصصان ارائه داده شده است که بهترین و موثر ترین آن ها عبارتند از:
- بسیاری از پزشکان پیشنهاد داده اند که مایعات زیاد بنوشیم ، چرا که کمبود آب بدن دلیل عمده ی اسپاسم ماهیچه ای می باشد.
- مطالعه و تحقیقات مشخص کرده اند که منیزیم، روی، و ویتامین های B، D و E قادر هستند که احتمالات گرفتاری به یک گرفتگی ماهیچه ای را محصور سازند یا حتی درد را کاهش دهند. پس برای درمان کوفتگی استفاده از ویتامین ها تاثیر گذار می باشد.
- درصورت خسته شدن عصب ماهیچه ها ،احتمال ابتلاء به گرفتگی وجود دارد. اما حرکات ورزشی می توانند این عصب ها را از خستگی بیرون بیاورند. تمرینات ورزشی هم از راهکار های ارائه شده در این طرح می باشد.
- پایین بودن مقدار سدیم و پتاسیم می تواند دلیل مشکلات جانبی باشد. پس برای مقابله با این شرایط باید گاتورید مصرف کرد که نمونه ی آن موز است.
- انجام نرمش و گرم کردن پیش از ورزش در جلوگیری از این مشکل موثر است
- گرم کردن و سرد کردن استاندارد می تواند از گرفتگی عضلات بعد از پیاده روی و ورزش های دیگر جلوگیری کند. پس به طور حتم باید زمانی به انجام این عوامل اختصاص داده شود.