تحلیل آسیب شناختی "نظارت سازمانی" در وزارت علوم

  سه شنبه، 02 دی 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
سید جواد میری : تحلیل آسیب شناختی "نظارت سازمانی" در وزارت علوم
دکتر سید جواد میری دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طی یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز به تحلیل آسیب شناسانه رویه نظارت سازمانی در وزارت علوم و نهادهای وابسته به آن پرداخته است. ایشان با تکیه بر مفهومی بنیادین و راهنما به نام "ساخت فرهنگی رفیق بازی" این موضوع را مورد واکاوری قرار می دهد.

یکی از مباحث بنیادین در اصلاح ساختارهای کشور مسئله "نظارت مستمر" می باشد که دارای چالش های جدی است. اما مفهوم نظارت یک بخش صوری دارد و یک بخش محتوایی. هرگاه فشارهای اجتماعی زیاد می شود مسئولان تلاش می کنند با تغییراتی در "ساحت صوری" از فشارهای اجتماعی بکاهند ولی آنچه مایه "استمرار نظارت" می گردد "ابعاد محتوایی" است که صرفاً قابل تقلیل به امر سیاسی نیست ولو بر این باور باشیم که ساخت سیاسی قدرت اجرایی بیشتری نسبت به دیگر ساختهای حوزه جامعوی دارد. به نظر من، ساخت فرهنگی "رفیق بازانه" در خنثی کردن نهادهای نظارتی نقش عمده ای بازی می کند و این ابعاد فرهنگی رفیق بازانه در ساخت آموزش عالی کشور و نظام دانایی ایران نقش عمده ای دارد و دمار از روزگار نهاد علم و دانشگاه و پژوهشگاه های کشور درآورده است و حتی علمی ترین افراد به محض ورود به پست های مدیریتی برای حفظ و تداوم پست خویش مجبور می شوند که وارد "مناسبات رفیق بازانه" در درون نهادهای علمی بشوند و موریانه وار تمامی استراتژی های پیشبرد اهداف نظام را به عکس خود بدل کنند.

تصویر

اگر نهادهای نظارتی در وزارت علوم و آموزش عالی کشور یک خطا می کردند و این یک خطا محدود به یک سال مشخص می بود آنگاه ما میتوانستیم این خطا را با مفهوم "خطای انسانی" در ساز و کارهای سیستم تبیین کنیم و آن را به "کل سیستم" نسبت ندهیم. اما اگر نهادهای نظارتی ۳۰ سال در وزارت علوم در ۳۰ نمونه دچار خطا بشوند دیگر این لغزش را نمی توان با ارجاع به مفهوم "خطای انسانی" تشریح کرد بل باید از مفهوم دیگری بهره جست و آن "رویه ساختاری" است که به صورت سیستماتیک "چشم خطاپوش" دارد. این آن نکته ای است که نیاز به واکاوی جامعه شناختی از منظر جامعه شناسی معرفت دارد. به عبارت دیگر، اگر از منظر حافظ به این مسئله بنگریم شاید موضوع ملموس تر گردد. حافظ در نسبت با نظامی که خداوند تعبیه کرده است بر این باور است که خطا بر قلم صنع نرفته است و بهمین دلیل حافظ می گوید آفرین بر نظر پاک خطاپوش خداوند باد. زیرا خدا مبری از خطاست و از این روی بر اساس ستاریتش خطای خطا کنندگان را می پوشاند. اما نکته اینجاست که ما در وضعیت نظام اجتماعی با یک صنع الهی روبرو نیستیم بل با موقعیت انسانی روبرو هستیم که نظمی پی ریزی کرده است که پر از خطا و لغزش است و برای مدیریت چنین سیستمی نیازمند نظارت مستمر و "نظر خطا-ناپوش" داریم تا بتواند خطاها را ببیند و آنها را اصلاح کند و از استمرار خطاها جلوگیری کند تا نظام بتواند تداوم کارا داشته باشد.

به نظر من نهادهای نظارتی دچار خلط ساحت شده اند و نظم انسانی را "صنع الهی" فرض کرده اند و بر خاطیان نظر پاک خطاپوش دارند و بر آنها آفرین می گویند والا ممکن نبود که در وزارت علوم ۳۰ سال خطا کنی ولی هیچ نهاد نظارتی قادر به اصلاح آن نباشد. من در اینجا صرفاً وزیر علوم کنونی را مقصر نمیدانم ولی او هم در این "رویه خطاپوشی" سهیم است و مادامی که در عمل تبری نجوید بخشی از ساخت خطاپوش است که به خاطیان آفرین می گوید. البته این پروسه که حافظ آن را با عبارت "آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد" صورتبندی کرده است دارای منازل و مراتب گوناگون است که هم عاملیت دارد و هم ساختاری است و هم قابل رصد کردن در اجزای گوناگون سیستم آموزش عالی کشور می باشد.

تصویر

اجازه دهید برای نمونه ای که دقیق ساختارها و عاملیت هایش را مورد مطالعه انتقادی قرار داده ام شاهد مثال بیاورم. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی یکی از اجزای مهم نظام دانایی کشور است که یک پست ریاست دارد و سه پست معاونت پژوهشی و مالی و فرهنگی و هر کدام از این معاونت ها دارای بخش هایی هستند که ذیل نظارت یک مدیریت واقع شده اند. اما آنچه از منظر علمی برای مطالعه من حائز اهمیت است، ارتباط ریاست و معاونت پژوهشی و مدیریت پژوهشکده ها می باشد که البته برای فهم دقیق تر باید به جنبه های مالی و تخصیص منابع مالی نیز پرداخت ولی در اینجا من تلاش می کنم به ابعاد غیر مالی و نسبت آن با نهادهای نظارتی سخن بگویم. به سخن دیگر، برای رصد فعالیت های اعضای هیئت علمی معاونت پژوهشی باید بر طرح های اساتید نظارت داشته باشد و بر اساس آن پایه و ترفیع سالانه و ارتقاء از مرحله مربی به استادیاری و دانشیاری و استادی رخ می دهد. حال می توان یک برش تاریخی را در نظر گرفت و مبتنی بر آن ریاست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و معاونت پژوهشی آن را در نسبت با اعضای هیئت علمی و نقش نهادهای نظارتی وزارت علوم و جایگاه وزیر علوم و معاونت های ذیربط آن را در "ساخت سیستماتیک خطا" مبتنی بر "رویکرد رفیق بازانه" و علیه مصلحت عمومی کشور و دخل و تصرف رفیق بازانه در بیت المال کشور را از منظر جامعه شناسی مطالعه کرد.

به عنوان مثال، ما می توانیم دو نمونه را بین سال های ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۸ انتخاب کنیم و ببینیم ترفیع و پایه سالانه و نسبت آن با ارتقاء از مرتبه استادیاری به دانشیاری زیر نظر معاونت پژوهشی و ریاست پژوهشگاه چگونه اتفاق افتاده است و منابع مالی که از این طریق ضایع شده است چگونه کانالیزه شده است و جایگاه نهادهای نظارتی وزارت علوم چگونه با "نظر پاک خطاپوش" خویش بر این فاجعه "آفرین باد" گفته اند. اگر با همین رویکرد پیش برویم آنگاه می توان نقش و سهم روسای پژوهشکده ها (به عنوان مثال بین سالهای ۱۳۹۳ الی ۱۳۹۵ در دوران دکتر نعمت اله فاضلی) در برساخت سیستماتیک "قلم خطاپوش" پی برد و از قِبل این مطالعه به ساز و کار پنهان فرهنگ رفیق بازانه در ایران دست یافت. به عنوان مثال، سیستم جذب یکی از جایگاه های کلیدی است و اگر به فعالیت آن در دانشنامه نظر کنید و رویه دکتر نعمت الله فاضلی (که به ظاهر، از منتقدترین افراد در مسایل اجتماعی کشور است) نظر کنید آنگاه متوجه می شوید که کسی را جذب می کند که نسبت به سایر متقاضیان هیچ حسن ویژه ای جز ارتباط خاص با ایشان ندارد و نام این رفیق بازی را می گذارد علوم اجتماعی انتقادی. اما نهادهای نظارتی به صورت سیستماتیک غایب هستند و جالب است که این فرهنگ رفیق بازانه که منجر به حذف شایستگان می شود را به حساب "گفتمان انقلاب" می نویسند ولی گفتمان انقلاب یکی از اصولش عدالت است که کیمیا شده است. برای اصلاح نهادهای نظارتی باید به سراغ اصلاح فرهنگ رفیق بازانه رفت و این مهم نیازمند استمداد از بینش انتقادی جامعه شناسانه است.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
شهرداری کرمانشاه مجسمه پاندای کونگ‌فوکار را به آغوش مردم ایران بازگرداند/ رفته میکاپ کرده اومده😂+عکس (1 نظر) لوازم آرایش یک خانم شاغل که همیشه باید با خود داشته باشد (1 نظر) فرح پهلوی در چه شرایطی برای سگ سالومه مجری منوتو گریست؟ + ویدئو (1 نظر) از واکنش همایون شجریان به خیانتش تا صف طولانی امضای سروش صحت در حواشی داغ امروز سه‌شنبه 25 اردیبهشت 1403 اعتراف چندش و عجیب اهالی قبیله آدم‌خوارها: من گوشت یک مرد و یک زن را خورده‌ام!+ویدیو لحظه باورنکردنی شکار یک عقاب توسط خرس گرسنه در نوک درخت!+ فیلم فال انبیاء روزانه پنجشنبه 27 اردیبهشت ماه 1403 سلفی بامزه و سر صبحی شبنم قلی خانی با دختر یکی یدونه‌اش، شانا خانوم+عکس/ ماشالله بزرگ شده😍 طراحی چهره رهبر معظم انقلاب بر روی برگ درخت توسط این هنرمند+ویدئو/ منحصربفرد و بی نقص عکسی از درختکاری آیت الله جنتی در حیاط شورای نگهبان بررسی جذابیت های آلمان برای مهاجرت با موسسه مهاجرتی میرداماد عکس خیلی خنده دار از دورهمی مرغ ها در یخچال عروس+عکس/فقط یه سبزی کمه برا غیبت کردنشون...😂 هدایای تبلیغاتی: گامی نو در برندینگ و انگیزه‌بخشی کارکنان این جاذبه‌های خاص را باید فقط در تور سریلانکا ببینید سلام و احوال پرسی محمود احمدی نژاد و آیت الله جنتی در یک مراسم+ عکس
دیگران می‌خوانند   
ترفند های طلایی برای تمیز کردن آب آکواریوم در خانه ایده خلاقانه برای تبدیل لاک براق به لاک مات روش خشک کردن گل محمدی با حفظ عطر و رنگ ویدئویی سراسر شگفتی از یک ماشین باز خَفَن/فقط اونجا که کلاه میذاره سرش همه چیز درباره مزوژل جالپرو: مزایا، معایب و کاربردها حرکات جالب استاندار کنگ فو کار آذربایجان غربی/ ماشالا چقدر حرفه ای 3 پیشنهاد جذاب و خفن برای فیلم‌بازان ایرانی/ آخر هفته چه سریال هایی را ببینیم؟+ویدیو (ویدئو) محمدرضا گلزار روی سکوی تماشاگران لس آنجلس لیکرز در آمریکا محدودیت بارداری در سنین زیر 18 سال رفع شد/ دختر ها قبل از سن بلوغ هم می توانند مادر شوند! گزارش نبض فناوری از شرکت توسعه سامانه‌های نرم افزاری نگین استایل بهاری شیک و خوشرنگ مرتضی پورعلی گنجی، ستاره پرسپولیس در کنسرت مجید رضوی+ویدیو این لباس آیشواریا در جشنواره کن سوژه خنده کاربران فضای مجازی شد/ شبیه تزئینات تولد دهه شصتیه😂+عکس لحظه انتقال پیکر سبحان کوچولو از مسیر صعب العبور رودخونه+ ویدئو جگرخراش وحید شمسایی: زندگی‌ام را مدیون حضرت زهرا هستم. ماجرای علاقه رمان‌نویس زن بلغارستانی به صادق هدایت، مولانا و شاملو لحظه بله گفتن همسر کم سن و سال مهدی کوشکی +عکس/فقط اونجایی که عروس میگه تا ابد بله و قند تو دل آقا داماد آب میشه... مشهد از آرامش تا طوفان در 11 ثانیه ویدیویی جالب از دوچرخه سواری شهرام قائدی، عماد سریال قطب شمال/ چه محله زیبا و باصفایی+ویدیو فیلم خنده دار از پستونک خوردن ماهی داخل آب/ آدم هاج و واج میمونه😂 حضور جورجینا و پسر ارشد سوپر قهرمان فوتبال در ورزشگاه برای تشویق+ عکس سرگرمی بی پرده نوجوانان ایرانی با داستان های جنسی و پورن شخصیت های کره ای و بی تی اس/ پدر و مادرا خبر دارین؟+فیلم پیاده روی خنده دار و بامزه همسر ستاره سادات قطبی با کالسکه صورتی پسرش/ خانم مجری تا تونست غُر زد😂+ویدیو راهنمای جامع ثبت سند خرید و فروش در حسابداری حضور فوتبالیست سرشناس در مراسم عروسی شیدا خلیق و کیوان ساکت اف/به پای هم پیرشین الهی+ عکس جشن تولد بهنوش بختیاری در خانه سالمندان و کیک قرمز پروانه‌ای شکلش+عکس عکسی از مرتضی پورعلی گنجی که از رونالدو تقلید کرد فداکاری پدر برای پسرانش درسیل+ویدئو/سیل هم مغلوب مهر پدری شد لئوناردو داوینچی در این تصویر تغییر جنسیت داد/ مونالیزا خود داوینچی است!+عکس غوغای اجرای شبانه حمید هیراد با آهنگ عاشقانه در خانه/ احساس تو صداش موج میزنه+ویدیو صحبت های جالب معصومه ابتکار در مورد پوشش دختران مدرسه حداد عادل+ویدئو سیگار، اکسسوری جدید دختران دودی/ هوا جون میده برای یه نخ سیگار! استایل دامادی و گران قیمت مرتضی پورعلی گنجی ستاره تیم ملی/ آقای فوتبالیست کراوات بست +عکس اعلام زمان واریز یارانه 300 هزار تومانی زیباترین زنجیره انسانی برای نجات پاکبان گیر افتاده در سیل مشهد+ ویدئو/یک روزی باران می بارد آرام آرام میشورد غم ها را... حکم تتلو اعلام شد/ توبه تتلو چه تاثیری بر مجازاتش داشت؟ جزئیات حکم را ببینید اولین عکس دونفره و عاشقانه « شبنم قربانی» سارا در سریال ملکه گدایان و همسرش در یک مراسم لحظه پیدا شدن جسد سبحان 5 ساله در محل احداث سد خراسان+ ویدئو دلخراش امضای کریستیانو رونالدو روی پیراهن جورجینا/ عاشقانه های آقای فوتبالیست و همسرش جشن تولد ساده و خلوت خانم بازیگر معروف ایرانی در کافه شیک و زیبای المیرا شریفی مقدم+عکس پسربچه کرجی چطور 1300 نفر را به دردسر انداخت!
تیتر امروز   
یک خبر خوش سینمایی؛ بازگشت دوباره هدیه تهرانی با سریال جدید هزار و یکشب
3 پیشنهاد جذاب و خفن برای فیلم‌بازان ایرانی/ آخر هفته چه سریال هایی را ببینیم؟+ویدیو
محدودیت بارداری در سنین زیر 18 سال رفع شد/ دختر ها قبل از سن بلوغ هم می توانند مادر شوند!
ماجرای علاقه رمان‌نویس زن بلغارستانی به صادق هدایت، مولانا و شاملو
لئوناردو داوینچی در این تصویر تغییر جنسیت داد/ مونالیزا خود داوینچی است!+عکس
سیگار، اکسسوری جدید دختران دودی/ هوا جون میده برای یه نخ سیگار!
اعلام زمان واریز یارانه 300 هزار تومانی
پسربچه کرجی چطور 1300 نفر را به دردسر انداخت!
جسد پسربچه 5ساله بعد از 27 روز پیدا شد/ ماجرای تلخ سبحان که خرسان او را بلعیده بود
دانش‌آموزان به تعطیلات زمستانی می‌روند؟
از سیل هولناک مشهد تا ازدواج دوم مهدی کوشکی با دختری جوان در حواشی داغ امروز یکشنبه 30 اردیبهشت 1403
پوستر معنادار سایت رهبر انقلاب با عنوان «انحصار آمریکا را شکستید» +عکس
آرزوهای ناصرالدین شاه برای ایران از زبان خودش
شکوه ایران باستان در شهر ممنوعه چین
نقاشی 400 ساله‌ای که یک پادشاه را «عاشق» کرد
منتخب روز   
ویدئویی سراسر شگفتی از یک ماشین باز خَفَن/فقط اونجا که کلاه میذاره سرش حمله دسته جمعی کلاغ‌ها به شاهین شکاری در انتقام به شکار دوست‌شان+ فیلم لحظه باورنکردنی شکار یک عقاب توسط خرس گرسنه در نوک درخت!+ فیلم هنرنمایی کودک طرفدار رامین رضاییان با نقاشی چهره اش/باعث افتخاری ستاره ی درخشان فوتبال+ فیلم خاص‌ترین ساعت کریستیانو رونالدو با 880 قیراط الماس زرد؛ قیمتش چقدر است؟ / با پول این ساعت می‌توان دریاچه ارومیه را احیا کرد! حیات وحش/شکار ماهرانه پرنده توسط مار سمی با استتار باورنکردنی/ قبل از حرکت مار دیدنش غیر ممکنه+ فیلم توپ بازی پوتین رئیس جمهور روسیه وسط کاخ کرملین +فیلم/یکم سنگین باش آقای رئیس جمهور! کشف بزرگترین مار جهان در اعماق آمازون با سری به اندازه سر انسان+ ویدئو حیوانات عظیم‌الجثه آدمخوار ؛ از تمساح آدمخوار تا آناکوندای 300 کیلوگرمی+ عکس کشف هویت 10 مومیایی اسرار آمیز تاریخ + فیلم عجیب و غریب ترین تولیدات ایران خودرو که از آن بی اطلاعید/ از سمند کوپه تا پیکان جدید با ظاهری عجیب +فیلم