سندروم پیش از قاعدگی یا ((PMS (Premenstrual syndrome) علائم و نشانه های گوناگونی دارد. این علائم شامل تغییر ناگهانی خلق و خو، درد یا تحریک پذیری سینه ها، بالا رفتن اشتها و میل به غذا، خستگی، تحریک پذیری و افسردگی هستند. به صورت تخمینی از هر ۴ زن در سنین باروری و قاعدگی سه نفر از آن ها این سندروم را تجربه می کنند. علائم در یک الگوی قابل پیش بینی رخ می دهد ولی تغییرات فیزیکی و احساسی که فرد در سندروم پیش از قاعدگی تجربه می کند ممکن است خفیف و یا حتی شدید باشد.
علائم سندروم پیش از قاعدگی
لیست کامل علائم و نشانه های احتمالی سندروم پیش از قاعدگی بسیار طولانی است، ولی بسیاری از زنان تنها بخشی از این علائم را تجربه می کنند.
علائم احساسی و رفتاری سندروم پیش از قاعدگی
- اضطراب و بی قراری
- حالت های افسردگی
- گریه کردن ناگهانی و بی اختیار
- تغییرات خلق و خو و خشم ناگهانی
- تغییر اشتها و میل به مواد غذایی
- بی خوابی و مشکلات خواب
- گوشه گیری
- ضعف ارتباطی
- تغییر میل جنسی
- زودرنجی
علائم فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی
- درد عضلات و مفاصل
- سردرد
- خستگی
- افزایش وزن به دلیل بالا رفتن حجم مایعات بدن
- نفخ شکمی
- تحریک پذیری سینه ها
- بروز ناگهانی جوش صورت
- یبوست یا اسهال
- عدم تحمل الکل
آسیب شناسی و مکانیسم سندروم پیش از قاعدگی
علل این مجموعه علائم به طور قطعی مشخص نیست. اغلب مولفین معتقد به تغییرات هورمونی در خلال سیکل ماهیانه به عنوان علت این سندروم هستند. برخی کاهش ناگهانی پروژسترون در اواخر سیکل ماهیانه و به هم خوردن نسبت پروژسترون به استروژن را عامل اینامر می دانند و برخی دیگر معتقد به نقش سروتونین ( از هورمون های مغزی ) دراین سندروم هستند. سروتونین هورمونی است که در تنظیم متابولیسم قندها و تنظیم ترشح استروژون و پروژسترون و سیکل خواب نقش دارد و کاهش سطوح آن در بافت مغزی در برخی مطالعات با شروع علائم بیماری پیش از قاعدگی مرتبط بوده است.
تشخیص سندروم پیش از قاعدگی
پزشک متخصص غدد یا زنان و زایمان با سوال از ما دربازه ی نوع علائم، شدت آنها و ارتباط آنها با دوره های ماهیانه و اینکه آیا علائم در یک زمان خاص از سیکل رخ می دهد یا خیر به این بیماری مشکوک می شود و با پیگیری شما و درخواست آزمایشات لازم به رد سایر عللی که می تواند این بیماری را تقلید کنند می پردازد. با تشخیص دقیق وی ابتدا به شما توصیه های لازم در زمینه ی تغذیه، ورزش و حمایت خانواده را خواهد نمود و در صورت عدم پاسخ شما به این درمان به شما داروی مناسب را تجویز می کند.
5 دلیل برای ورزش کردن در دوران قاعدگی
- کاهش علایم سندروم پیش از قاعدگی PMS
اگر در روزهای قبل از قاعدگی و قاعدگی احساس خستگی میکنید و تغییرات خلقی برای شما اتفاق می افتد، ورزشهای منظم هوازی به کاهش این علائم کمک میکند.
- افزایش اندورفین با ورزش در دوران قاعدگی
ورزش کردن به صورت طبیعی هورمون اندورفین را در بدن افزایش میدهد، این هورمون یک ضد درد طبیعی است و با آزاد شدن آن حین تمرین های ورزشی، کاهش درد های قاعدگی را خواهید داشت.
- افزایش قدرت بدنی
طبق مطالعه ای در دانشگاه اوما سوئد، در دو هفته اول چرخه قاعدگی (که شروع آن از روز اول قاعدگی است) به دلیل کم بودن سطح هورمون های زنانه، تاثیر تمرینات ورزشی در افزایش قدرت عضلات بیشتر خواهد بود.
- بهبود خلق و خو
طبق نظر انجمن تخصصی زنان و زایمان آمریکا، تمرین های ورزشی منظم میتواند احساس افسردگی را در زنان کاهش دهد.
- مبارزه با پریودهای دردناک
اگر شما هم تجربه پریودهای دردناک یا دیسمنوره را دارید میدانید که دوران قاعدگی میتواند تا چه حد آزاردهنده باشد. خبر خوب اینکه ورزشهایی مانند پیاده وری سبک و حرکات یوگا میتواند این علایم را در شما کاهش دهد.
چه ورزش هایی مناسب دوران قاعدگی است؟
- پیاده روی
در روتین روزانه خودتون حدودا 30 دقیقه ، یا دو تا 15 دقیقه پیاده روی را بگنجانید.
- تمرینات کششی تلفیقی
در صورت احساس تنش و سفتی در عضلات خود در دوران قاعدگی خود می توانید تمرینات کششی سبکی مانند یوگا، تای چی و پیلاتس را انجام دهید.
- شنا کردن
با توجه به اینکه وزن افراد در آب کاهش می یابد، شنا کردن می تواند به تسکین دردهای دوران قاعدگی کمک کند.
بهداشت قاعدگی حین ورزش
اینکه حین ورزش در قاعدگی از پد استفاده میکنید، تامپون یا کاپ قاعدگی، موضوعی کاملا شخصی است، اما وسایل بهداشت قاعدگی که داخل بدن قرار می گیرند، مثل تامپون و کاپ قاعدگی معمولا انتخاب بهتری در حین تحرک هستند. دلیل این موضوع هم این است که نوار بهداشتی معمولا در حین انجام تمرین های ورزشی ممکن است جا به جا شود و ایجاد لکه و یا ناراحتی کند. اگر از نوار بهداشتی حین ورزش کردن استفاده میکنید، حتما بعد از اتمام این حرکات، آن را تعویض کنید تا احتمال رشد باکتری ها و عفونت های ناحیه واژینال را کاهش دهید.
آیا میتوانیم از کاپ قاعدگی حین ورزش استفاده کنیم
قطعا بله! تجربیات زیادی از کاربران کاپ به دست ما میرسد که افراد حین ورزش اگر از کاپ قاعدگی استفاده کنند احساس راحتی و آرامش بیشتری دارند چون ظرفیت بیشتری نسبت به پد و تامپون دارند و زمان بیشتری میتوانند داخل بدن قرار بگیرند, در عین حال احتمال جا به جا شدن و نشت خون وجود ندارد. افراد فعال و با مشغله زیاد، می گویند که استفاده از کاپ قاعدگی به آن ها کمک میکند بر روی کارهایشان تمرکز کنند و دغدغه روزهای قاعدگی را نداشته باشند.
به دلیل اینکه کاپ قاعدگی میتواند تا 8 ساعت داخل بدن بماند، ورزشکاران نیازی به نگرانی درباره تعویض پی در پی نوار بهداشتی یا تامپون ، یا حمل آن ها ندارند. کوهنوردان و طبیعت گردان هم نیازی به تغییر برنامه های خود به خاطر پریود نخواهند داشت. برای اطلاعات بیشتر مقاله استفاده از کاپ قاعدگی در سفر را بخوانید.
شناگران هم نگران دیده یا آلوده شدن نخ تامپون نخواهند بود و افرادی که یوگا و پیلاتس کار میکنند هم دغدغه ای بابت حرکات مختلف و لک شدن لباس خود نخواهند داشت!
پس میتوانیم نتیجه بگیریم که استفاده از کاپ قاعدگی میتواند گزینه ای راحت و سالم برای ورزشکاران باشد.
آیا محدودیتی از لحاظ علمی برای ورزش در دوران قاعدگی وجود دارد
بر اساس تحقیقات انجام شده، محدودیتی در مورد نوع ورزش زنان در زمان پریود وجود ندارد. در واقع هیچ اطلاعات علمی برای اثبات اینكه زنان باید انجام تمرینات خاصی را محدود كنند یا اینکه نباید حرکات ورزشی سنگینی را در طول دوره قاعدگی خود انجام دهند، وجود ندارد. فقط یادتان باشد که در طول عادت ماهانه بهتر است به بدن خود گوش دهید. در صورت احساس خستگی زیاد می توانید از شدت تمرینات روزمره خود بکاهید تا دچار خستگی مفرط نشوید.