فعالیت های ورزش مناسب و منظم باعث بهبود عملکرد سیستم قلب و عروق و کنترل عوامل خطرزای بیماری های قلبی و عروقی همانند چربی خون, فشار خون بالا, دیابت و چاقی می شوند. حرکات ورزشی مناسب برای بیماران قلبی نسبت به افراد سالم و یا بیماران غیرقلبی تفاوت های عمده ای دارد. بیماری های قلبی تنوع گسترده ای دارند و از لحاظ علایم نیز از یک بیمار به بیمار دیگر شرایط متفاوت است پس طبیعی است که شما اگر مبتلا به بیماری قلبی هستید بهتر است قبل از اجرای حرکات ورزشی با پزشکتان مشورت کنید.
چرا بیمار قلبی باید ورزش کند؟
داشتن فعالیت جسمانی قدمی بزرگ در جهت کسب سلامت قلبی است. یکی از موثر ترین ابزار های تقویت عضله قلب کنترل وزن و محافظت از شریان ها در برابر عوامل آسیب رسانی است که می توانند به حمله قلبی یا سکته مغزی منجر شوند. از جمله این عوامل می توان به کلسترول بالا، قند خون بالا و فشار خون بالا اشاره کرد. افراد جهت کسب تناسب کلی اندام ها به انجام انواع مختلفی از تمرینات ورزشی نیاز دارند. ورزش هوازی و استقامتی مهم ترین تمریناتی هستند که برای سلامت قلب مفید می باشند. با اینکه تمرینات انعطاف پذیری به صورت مستقیم بر سلامت قلب تاثیر ندارند اما از اهمیت برخوردارند. علت اهمیت تمرینات انعطاف پذیری این است که بنیانی مناسب را جهت انجام موثر تر تمرینات هوازی و استقامتی ایجاد می کنند.
انواع ورزش ها برای بیماران قلبی
انواع ورزش برای بیماران دارای سكته ی قلبی به دو گروه عمده تقسیم می شود:
1 - ورزش های مطلوب 2- ورزش های ممنوع
ورزش های مطلوب
پیاده روی:
پیاده روی، نه فقط مطلوب است بلكه توصیه هم می شود. پیاده روی یكی از بهترین ورزش ها در هوای آزاد است كه می توانید آهنگ و مدت آن را بر حسب وضع و حال خود انتخاب كنید. پیاده روی را می توان در تمام فصول سال ادامه داد. مكان پیاده روی بهتر است در زمین های ناهموار نباشد، پیاده روی را نباید با كوهنوردی اشتباه كرد. همچنین از پیاده روی در هوای بسیار سرد و بسیار گرم و یا در جهت مخالف باد باید اجتناب ورزید. سرانجام فراموش نكنید كه در محاسبات خود فاصله ها را در دو ضرب كنید، چون همانطور كه می دانید باید به فكر برگشتن هم باشید.
ژیمناستیك:
حركات روی بارفیكس و حلقه را باید كنار بگذارید. اما حركت های موزون و نرمش های ملایم این ورزش نه فقط مجاز بلكه بسیار هم مطلوب شمرده می شود. سعی كنید این حركت ها را طی دوره های زمانی كوتاه مدت و در صورت امكان صبح ها انجام دهید و از تلاش های سنگین و درازمدت بپرهیزید.
شنا:
ورزش مناسبی است، مشروط به آنكه از زیاده روی اجتناب كنید. شیرجه رفتن از ارتفاع زیاد یا 800 متر شنای كرال در آب بسیار سرد، چیزی نیست كه مناسب حال یك فرد رها یافته از سكته ی قلبی باشد. هر چند حتی قبل از سكته هم، چنین زیاده روی هایی مناسب نیست. بهتر است در فصل مناسب، در آب مناسب و به اندازه و با آهنگ مناسب شنا كنید، به تدریج وارد آب شوید تا دچار «گرفتگی» ماهیچه ها نشوید. حتی المقدور شنای قورباغه را به شنای كرال ترجیح دهید. هر چند دقیقه یك بار بدون خجالت اندكی كنار استخر استراحت كنید و از شنای انفرادی درازمدت و دور از ساحل نیز خودداری كنید. شنا در آب رودخانه و دریاچه های كوهستانی نیز توصیه نمی شود، زیرا آب معمولا بسیار سرد است. توجه داشته باشید كه بلافاصله پس از صرف غذا به شنا مبادرت نكنید و بگذارید حداقل 2 ساعت از صرف غذا بگذرد.
دوچرخه سوار:
ورزشی است كه لزوما باید با چند احتیاط همراه باشد: این ورزش را جز در زمین های هموار انجام ندهید، به گشت و گذارهای دور و دراز نروید، در سرما و گرمای شدید ركاب نزنید.
اسب سواری:
این ورزش برای مبتلایان به سكته قلبی مناسب است. هر چند امكانات آن برای همه فراهم نیست. لازم به ذكر است كه پذیرش داوطلبان در باشگاه، منوط به موافقت پزشك متخصص قلب است.
پینگ پونگ:
این ورزش به شرط آنكه زیاد به درازا نكشد، ممنوع نیست.
ورزش های ممنوعه برای بیماران قلبی
ورزش هایی مانند وزنه برداری که حالت ایستایی و به زور زدن های درجا نیاز دارد اصلا به بیماران قلبی عروقی توصیه نمی شود چون فشار زیادی به قلب و عروق وارد می کنند. همچنین رفتن به جکوزی و سونا که تغییرات همودینامیکی و تغییرات سریع و ناگهانی در سیستم بدن ایجاد می کند یا ورز ش هایی که به حرکات شتابی خیلی سریع نیاز دارد و یکدفعه به سیستم بدن انرژی وارد می کند اصلا توصیه نمی شود. چنین ورزش هایی ممکن است تغییرات ناگهانی در ریتم قلب ایجاد کنند که برای بیمار قلبی خطرناک باشد. یک عادت ناسالم و خطرناک، رفتن داخل جکوزی و سپس وارد شدن داخل آب یخ است. این کار می تواند در بیماران قلبی و حتی افراد سالم باعث سنکوپ یا ایست قلبی شود. این کار، به خصوص برای بیماران قلبی، ممنوع است.