آشنایی با آروماتراپی و یا رایحه درمانی

  سه شنبه، 25 تیر 1398   زمان مطالعه 7 دقیقه
آشنایی با آروماتراپی و یا رایحه درمانی
آروماتراپی یکی از روش های درمانی است که از عصاره طبیعی گیاهان برای ترویج سلامتی استفاده می کند. گاهی از اوقات به این روش درمانی، درمان با روغن ضروری هم می گویند. آروماتراپی از بوی روغن های ضروری برای بهبود سلامت بدن، ذهن و روح استفاده می کند. این شیوه می تواند هم سلامت فیزیکی و هم سلامت روحی را بهبود ببخشد.

انجمن ملی آروماتراپی جامع (National Association for Holistic Aromatherapy، NAHA) آروماتراپی را چنین تعریف می کند: «کاربرد درمانی یا استفاده ی دارویی از مواد معطر (روغن های اسانسی) برای همه ی جوانب سلامتی». براساس تعریف سازمان بین المللی استاندارد (ISO) در سال ۱۹۹۷ روغن اسانسی محصول به دست آمده از مواد خام گیاهی با استفاده از تقطیر با آب یا بخار یا محصول حاصل از پوست مرکبات ازطریق فرایندهای مکانیکی یا تقطیر خشک (فرایندی که در آن با حرارت دادن به ماده ای جامد، محصولی گازی شکل استخراج می شود)» است.
روغن های اسانسی گوناگونی شناسایی شده اند که دارای درجات گوناگونی از فعالیت های ضدمیکروبی هستند و گفته می شود از خواص ضدویروسی، ضد کرم های لوله ای، ضدقارچی، حشره کشی و آنتی اکسیدانی برخوردارند. در آروماتراپی از این روغن های اسانسی در ماساژ و به صورت موضعی و ازطریق استنشاق استفاده می شود. البته باید توجه داشته باشید که محصولات «طبیعی» هم دارای ترکیبات شیمیایی هستند و استفاده ی نادرست از آنها می تواند خطرناک باشند. بنابراین در زمان استفاده از روغن های اسانسی حتما باید به توصیه های متخصصی که در این زمینه آموزش دیده است عمل کنید.

تاریخچه آروماتراپی

این روش سابقۀ شش هزار ساله یا بیشتر دارد. در یونان، روم و مصر باستان همگی از مواد معطر برای درمان استفاده می کردند. به توصیه پزشک مصری، ایمهوتپ، از روغن های معطر برای استحمام، ماساژ دادن و مومیایی کردن اجساد در شش هزار سال پیش استفاده می کردند. در مصر باستان ایمهوتپ خدای طبابت و درمان بود. هیپوکارت (در یونان باستان) خدای پزشکی بود و از حمام های رایحه درمانی و ماساژ و از دودکردن مواد معطر برای درمان مردم آتن استفاده می کرد.
رایحه درمانی نوین در سال 1930 دوباره شکل گرفت. هنگامی که شیمیدان فرانسوی، رنه موراسین گاته فوس، واژه آروماتراپی (رایحه درمانی) را برای استفاده درمانی از عطرها ابداع کرد. او شیفتۀ خواص سنبل در درمان زخم های سوختگی دست خود بدون بر جا گذاشتن هیچ اثری (اسکار زخم) شد. سپس شروع به تحقیق در مورد خواص درمانی عطرها در درمان بیماری های جسمی و روانی کرد. در طول جنگ جهانی دوم جراح فرانسوی ارتش، دکتر جین والنت، از عصاره های معطر به عنوان ضد عفونی کننده استفاده کرد. پس از آن مادام مارگارت ماروی، رایحه درمانی را به عنوان یک روش درمانی گسترش داد. از عطرهای مختلف را برای درمان بیماری ها تجویز کرد. او به استفاده از عطرها برای ماساژ دادن در درمان اعتبار بخشید. رایحه درمانی هنگامی که عطرها به صورت همزمان بر جسم و ذهن اثر کنند بیشترین تأثیر را دارد.

تصویر

درمان آروماتراپی چگونه است؟

آروماتراپی از طریق بو و جذب این محصولات از طریق پوست کار می کند
:دستگاه بخور
نمک های مخصوص حمام
روغن، کرم یا لوسیون مخصوص بدن برای ماساژ یا اعمال موضعی
بخاردهنده صورت
کمپرس سرد و گرم
ماسک خاک رس
شما می توانید از این مواد به تنهایی یا با ترکیب هم استفاده کنید. تقریبا بیش از صد نوع روغن ضروری در بازار موجود است. معمولا افراد از محبوب ترین روغن های ضروری استفاده می کنند.
شما می توانید این روغن های ضروری را به صورت آنلاین خریداری کنید یا از عطاری ها آن ها را بخرید. باید به خاطر داشته باشید که روغن خریداری شده باید از تولیدکننده معتبری باشد که تمامی مجوزهای لازم را دارد. این موضوع شما را مطمئن می سازد که محصول با کیفیت و ۱۰۰ درصد طبیعی خریداری کرده اید. این محصول نباید در برگیرنده مواد تشکیل دهنده مصنوعی یا اضافی باشد.
هر روغن ضروری خاصیت درمانی منحصر به فرد، کاربردها و اثرات خاص خود را دارد. ترکیب کردن این روغن ها برای ایجاد یک ترکیب دیگر ممکن است مزایای بیشتری داشته باشد اما باز هم بهتر است قبل از انجام اینکار با یک متخصص مشورت کنید.

استنشاق

در مکان هایی مانند حمام بخار، روغن اسانسی با استفاده از مخزن یا ظرف منتشرکننده یا اسپری در هوا منتشر می شود و ازطریق تنفس وارد بدن می شود. روغن های مورداستفاده در آروماتراپی علاوه بر داشتن بوی دلپذیر از خواص ضدعفونی کننده ی مجرای تنفسی، ضداحتقانی (برطرف کننده ی گرفتگی بینی و سینه) و روانی نیز برخوردار هستند.
استنشاق روغن های اسانسی موجب تحریک سیستم بویایی می شود. سیستم بویایی شامل بینی و بخشی از مغز است که با بویایی مرتبط است. مولکول هایی که وارد بینی یا دهان می شوند، به ریه ها رفته و از آنجا به سایر بخش های بدن می روند. وقتی این مولکول ها به مغز می رسند، بر سیستم لیمبیک (یا دستگاه کناره ای، مجموعه ی پیچیده ای از سازه های عصبی که زیر مخ و در دو طرف نهنج (تالاموس) قرار دارد) اثر می گذارند. سیستم لیمبیک نیز با احساسات، ضربان قلب، فشار خون، تنفس، حافظه، استرس و تعادل هورمونی مرتبط است. به این ترتیب روغن های اسانسی می توانند اثری خفیف ولی کلی روی بدن بگذارند.

کاربردهای موضعی

روغن های ماساژ و محصولات حمام و مراقبت از پوست ازطریق پوست جذب می شوند. ماساژ دادن ناحیه ای که در آن از روغن اسانسی استفاده شده، موجب افزایش گردش خون و میزان جذب می شود. بعضی عقیده دارند قسمت هایی که در آنها غدد عرق و فولیکول های موی بیشتری وجود دارد (مانند سر یا کف دست ها) بیشتر روغن های اسانسی را جذب می کنند.
هرگز نباید از روغن های اسانسی به طور مستقیم روی پوست استفاده کنید و همیشه باید این روغن ها را با استفاده از روغن حامل، رقیق کنید. معمولا چند قطره روغن اسانسی با ۲۸ گرم روغن حامل ترکیب می شود. از معمول ترین روغن های حامل می توان به روغن بادام شیرین و روغن زیتون اشاره کرد. همیشه پیش از استفاده از روغن اسانسی جدید، آزمایش آلرژی را انجام بدهید. برای انجام آزمایش آلرژی:
روغن اسانسی را با غلظتی دوبرابر غلظت موردنظرتان با روغن حامل ترکیب کنید.
ترکیب به دست آمده را به بخش کوچکی (به اندازه ی یک سکه) در زیر بازوی خود بمالید.
اگر پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد هیچ واکنش آلرژیکی مشاهده نکردید، می توانید از آن روغن استفاده کنید. البته بعضی گزارش داده اند که پس از بارها استفاده از روغن های اسانسی نسبت به آنها آلرژی پیدا کرده اند. اگر واکنش آلرژیک جدیدی را مشاهده کردید، باید فورا استفاده از روغن گیاهی را متوقف و از بوی آن نیز دوری کنید.
برای به دست آوردن غلظت ۰/۵ تا ۱ درصدی، ۳ تا ۶ قطره روغن اسانسی را با ۲۸ گرم روغن حامل ترکیب کنید و برای رسیدن به غلظت ۵ درصدی نیز ۳۰ قطره روغن اسانسی را با یک اونس روغن حامل مخلوط کنید. به طور کلی حداکثر غلظت بی خطر برای بزرگسالان، غلظت ۵ درصدی است.
خوردن یا بلعیدن روغن های اسانسی به هیچ وجه توصیه نمی شود. اگر این روغن ها ازطریق دهان وارد بدن شوند می توانند به کبد یا کلیه ها آسیب برسانند. گاهی این روغن ها با سایر داروها تداخل پیدا می کنند یا در روده دچار تغییرات خاصی می شوند.

تصویر

مزایای آروماتراپی:

این شیوه درمانی طیف وسیعی از مزایا را دارد. این مزایا عبارت است از:

  • درد را مدیریت می کند
  • کیفیت خواب را بهبود می بخشد
  • استرس، خشم و اضطراب را کاهش می دهد
  • درد مفاصل را تسکین می بخشد
  • سردرد و میگرن را درمان می کند
  • اثرات شیمی درمانی را تسکین می دهد
  • ناراحتی زایمان را کمتر می کند
  • با ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها مبارزه می کند
  • هضم و گوارش را بهبود می بخشد
  • سیستم ایمنی را بهبود می بخشد

مراجعه به آروماتراپیست

آروماتراپیست سؤالاتی درمورد سابقه ی پزشکی و همچنین سبک زندگی، رژیم غذایی و وضعیت فعلی سلامتی شما می پرسد. آروماتراپی رویکردی کلی دارد و هدف از آن، درمان تمام جنبه های جسمی و روحی بیمار است. بنابراین درمان های آروماتراپی برای نیازهای جسمی و روانی بیمار مناسب هستند. آروماتراپیست براساس نیازها و ترجیحات بیمار یک روغن یا ترکیبی از چند روغن را توصیه می کند.
براساس نظر مؤسسه ی ملی سرطان (NCI) تازمانی که ادعا نمی شود محصولات آروماتراپی بیماری خاصی را درمان می کنند، نیازی به تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) وجود ندارد. گرچه گاهی ماساژ درمانگر از روغن های آروماتراپی استفاده می کند، ولی کار آروماتراپیست با ماساژ درمانگر متفاوت است.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سلن اردم کیه؟ ما خودمون شهربانو منصوریان داریم؛ باور ندارید؟ تصاویر جدید ‌شیرزن قهرمان رو ببینید! +ویدئو (156 نظر) 17 اُمین سال تولد امیررضا فرامرزی پسر بچه شیطون سریال « از سرنوشت یک »/ این همه تغییر چهره بعد از 5 سال خیلی جالبه (118 نظر) خلاقیت بی نظیر زوج شاهرودی برای حمایت از سگ ها در سطح شهر حماسه آفرید/ لقب فرشته زمینی برازنده شماست. (104 نظر) نگاهی به کیک تولد محمد باقر قالیباف در کنار نوه هایش با خلاقیت بی نظیر اُوستا قنّاد در طراحی کیکی به شکل هواپیما /مبارکاا باشه (102 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز برق کار آبادانی، برای نجات مردم از گرما حماسه آفرید/ لقب فرشته زمینی برازنده شماست! (86 نظر) نگاهی به تالار عروسی آقا رضا گلزار و آیسان آقاخانی با جزئیات چشم نوازش از کارت دعوت تا گیفت عروسی در گرمدره کرج/ اینجا برای پادشاه عربستان هم قفله+عکس (84 نظر) نگاهی به جشن تولد رسول خادم در کنار کودکان بی سرپرست / کتاب گینس ، ثبت کن نام پهلوان مان را که رکورد مردانگی را شکست 👏 (76 نظر) لحظه اهدای مدال برنز المپیک 2016 ریودوژانیرو به تکواندوکار بااستعداد کرجی +فیلم (78 نظر) تمرینات سخت و طاقت فرسای شاهین رضایی رقیب تبریزی هادی چوپان+فیلم/ رقابت تنگاتنگ آرنولد تبریزی و گرگ پارسی (72 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان خوش ذوق با طراحی صندلی چرخ دار برای الاغ حماسه آفرید +عکس/هنر نزد ایرانیان است و بس (61 نظر) خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای خشک کردن فرش خیس حماسه آفرید/ اُستاد تمام خانه داری در سطح بین الملل+عکس🤣 (49 نظر) نگاهی به سبک چیدمان مدرن رستوران علی دایی در کامرانیه تهران / از صندلی های بنفش و گیاهان تا سقف شیشه ای و پرده های ساده +عکس (47 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: دختره بهم میگه شما آخوندا به دو تا مو و فوکول ما گیر ندید منم بهش گفتم اگه منم عماممو دو سانت جلوتر بذارم توام به من گیر میدی +ویدئو😂👌 (41 نظر) نگاهی به تاج‌ گل‌های اعیانی و گرانقیمت افتتاحیه رستوران محمدرضا گلزار در تهران؛ تبریک و شادباش دوستان و هنرمندان به سوپراستار سینما و برادرش+عکس (39 نظر) هنر آشپزی مینا مختاری گل کرد؛ کیک خانگی با تزئین تمشک و آلبالو+عکس/ بهرام رادان با یه تیکه جواهر ازدواج کرده👌 (39 نظر)
تیتر امروز   
ویدیو/ ماریا رکورد گینس را شکست! پیرترین زن جهان در 117 سالگی در گذشت و رکورد گینس را جابجا کرد
فال انبیاء روزانه جمعه 2 شهریور 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 2 شهریور ماه 1403
فال ابجد روزانه جمعه 2 شهریور 1403
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 2 شهریور 1403 + فیلم
مزایا و فواید بچه داشتن برای سلامت جسم و روان که هرگز به ذهنتان هم نمی‌رسد؛ از فعال شدن کودک درون تا تشویقی برای پس‌انداز
مروری بر سریال‌هایی که تمام شدند و تکیه کلام‌هایی که ماندند+عکس/ وارد شدن عباراتی مثل "واس ماس"، "میزنم تو مختا" و "پ ن پ" به ادبیات محاوره‌ای مردم با این فیلم ها بود
تصاویری از مجموعه عروسکهای یک دهه شصتی/ از عروسکی همه‌ چشمشون دنبالش بود تا عروسک بی‌تربیت معروف
(تصاویر)وفادارترین مردم به نوشابه کوکاکولا در ناسالم ترین شهر جهان/مکزیک ؛ نوزادان در این شهر به جای شیر نوشابه می نوشند!
(تصاویر) حقایق بحث بر انگیز ونیز ایتالیا در تاریخ!/ بررسی رایج ترین اشتباه درباره این شهر اسرار آمیز توریستی!+تاریخچه
خانه‌داری یک کدبانو؛ ترفندهای جذاب و کاربردی برای پاک کردن لاک از روی لباس
(تصاویر)دیواره نگار 500 ساله ی «موعظۀ دجّال»؛شاهکار عظیم و ماندگار در کلیسای ایتالیایی
(ویدیو) تعجب هادی ساعی از فنی که ساخته خودش بود و مبینا نعمت زاده وسط مسابقات حساس المپیک در ثانیه های آخر زد/گفتم حتما مهره های کمرش جابجا شد
توهین زشت مورایس به غذای ایرانی و خنده‌های تمام نشدنی عادل فردوسی پور/ الفاظ مبتذل به معنای واقعی
(ویدئو) اجرای آهنگ “دیگه دیره” سینا شعبانخانی در اختتامیه جشنواره فیلم و عکس “با انرژی“ به یاد زنده یاد تورج شعبانخانی / دریافت لوح از دست لیندا کیانی
منتخب روز   
قاب دو نفره دختر حسن روحانی در کنار کیمیا علیزاده؛ یکی ایستاده و یکی نشسته+عکس خاطره خنده دار مهران مدیری : تو خیابون شریعتی تهران ایست بازرسی نگهت میداره میگه برگرد دست و بذار روی ماشینت شروع میکنه به گشتن میگه این چیه میگم سوئیچمه یکم پایین تر این چیه میگم اینم زانومه نگاهی به چیدمان ساده اتاق کار شخصی هاشمی رفسنجانی +فیلم/ از نقشه ایران با نمایی از خلیج فارس تا تخت خواب و کامپیوتر شخصی خاطره خنده دار مهران مدیری : میگه رفتم کلاس زبان استاد گفت هِلو منم گفتم سلام علیکم گفت زهرمارو سلام حق نداری یه کلمه فارسی حرف بزنی+ویدئو افتادن عینک از دست سیدعباس عراقچی در مجلس همانا و شکار این لحظه توسط عکاس دوربین به دست همانا+عکس شعر خوانی شاعر یزدی در محضر آیت الله خامنه ای و خنده های از ته دل رهبر انقلاب / شاعر : همه را شکل یار می بینم ، پیرزن را نگار می بینم همسر شهید مجبور به فروش روکش دندان شد+ عکس در 27 مرداد سالروز تولد آیت الله آل هاشم؛ یادی کنیم از بوسه پدر امام جمعه شهید بر مزار پسرش+ عکس/ روحش شاد و یادش تا ابد گرامی خاطره خنده دار شهاب حسینی : میگه وقتی رِنوی طوسی اردکان 11 رو کنار ماشین لاکچری رضا گلزار پارک کردم برای خودش کُمدی کلاسیکی بود +ویدئو تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان