کارخانه تولید بچه چیست و چه می‌کنند؟

  سه شنبه، 17 فروردین 1400 ID  کد خبر 145510
کارخانه تولید بچه چیست و چه می‌کنند؟
ساعد نیوز: در این کارخانه زنان و دختران در اسارت نگهداری می‌شوند تا بچه به دنیا آورند؛ بچه‌هایی که غیرقانونی به فرزندخواندگی گرفته می‌شوند؛ به تکدیانِ خیابانی یا کودکانِ کار تبدیل می‌شوند؛ به عنوان کارگرانِ جنسی قاچاق می‌شوند یا بر اساسِ چند گزارش، در مراسمِ آیینی به قتل می‌رسند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از فرادید، ژانویه دو سالِ گذشته، وقتی مریمِ ۱۶ ساله برای آوردنِ آب از چادرش در اردوگاهِ آوارگانِ داخلیِ مدیناتو در ایالتِ شمال شرقی بُرنو در نیجریه خارج شد، زنی میانسال به نامِ «خاله کی کی» به سراغش رفت. او از مریم پرسید آیا علاقه دارد به شهرِ اِنوگو برود و در ازایِ دریافتِ حقوقِ ماهیانه به عنوانِ خدمتکارِ خانگی کار کند! مریم که اکنون ۱۷ سال دارد، بلافاصله به این پیشنهاد جواب مثبت دارد و به سرعت بار سفرش را بست که فردای همان روز به شهر برود.

او داستان را برای دختر عموی ۱۷ ساله اش رودا هم تعریف کرد و به او پیشنهاد کرد سراغِ خاله کی کی را بگیرد. وقتی رودا، که حالا ۱۸ سال دارد، روز بعد با خاله کی کی ملاقات کرد، از او پرسید آیا برای او هم پیشنهادی دارد! زن خیلی زود موافقت کرد و رودا هم چشمدانش را بست.

مریم می گوید: «هر دو از سفر به انوگو بسیار هیجان زده بودیم. ما طی سال ها عذاب زیادی کشیده بودیم و خوشحال بودیم که برای شروع یک زندگی جدید به جای دیگری می رویم.»

تصویر

قول

دو دختر سابقاً در یک ساختمان در شمالِ شرقِ نیجریه ساکن بودند. با حمله بوکوحرام به منطقه در سال ۲۰۱۷ و به آتش کشیدنِ خانه ها و ربودنِ زنان و کودکان، آن ها گریختند و بقیه اعضای خانواده را پشت سر گذاشتند. آن ها نمی دانند چه بلایی بر سر سایر اعضای خانواده شان آمده است.

دو دختر راهی طولانی را پیمودند تا به مدیناتو رسیدند؛ جایی که تقریباً ۲ سال بعدی زندگی شان قبل از رفتن به انوگو را در آن گذراندند. مریم و رودا در مدیناتو در یک چادرِ کوچک از نی خیزران زندگی می کردند. بیش از ۵۰۰۰ نفر که همگی مانند آن ها از بوکوحرام فرار کرده بودند، در اردوگاهِ آن ها ساکن بودند.

زندگی در اردوگاه بسیار سخت بود. غذا به اندازه کافی وجود نداشت و ساکنانِ اردوگاه مجبور بودند در خیابان های شهر های اطراف برای قدری غذا گدایی کنند. برای همین بود که وقتی به دختران پیشنهادِ شغلی در انوگو داده شد، آن ها بی معطلی آن را پذیرفتند. آن ها فرصت نداشتند با کسِ دیگری مشورت کنند.

سفر

اول آن ها با خاله کی کی به مایدوگوری رفتند. بعد در یک سفرِ ۱۲ ساعته راهی ابوجا شدند. آن ها شب را در خانه زنی که از آشنایانِ خاله کی کی بود سپری کردند. روز بعد، بعد از ۹ ساعت، بالاخره به انوگو رسیدند. خاله کی کی آن ها را به یک ساختمان برد و به پیرزنی به نام «اِم ما» تحویلشان داد و به جفتشان گوشزد کرد هر کاری پیرزن می گوید انجام دهند.

مریم می گوید: «ساختمان ۲ طبقه بود و در هر طبقه ۳ اتاق خواب بود پر از دخترانی که بعضی از آن ها حامله بودند. خاله کی کی گفت: این جا، جائیست که ما باید کار کنیم.» ابتدا، دختران تصور کردند همانطور که خاله کی کی متقاعدشان کرده بود، شغلشان تمیز کردنِ ساختمان و انجامِ کار های خانه است. اما کارفرمای جدید آن ها فکرِ دیگری در سر داشت.

شکنجه روزانه

مریم می گوید: «شب اول ام ما هر کدام از ما دوتا را در دو اتاق جداگانه جا داد. ما تعجب کردیم، چون دخترانِ دیگر با هم در یک اتاق بودند. بعضی اتاق ها ۴ نفره بود.» مریم می گوید؛ همان شب مردی به اتاقش آمده و به او تجاوز کرده است. همین اتقاق برای رودا هم افتاد، اما متجاوزِ او سنگدل تر بود. رودا می گوید: «وقتی سعی کردم فریاد بزنم، او دهانم را بست و کشیده ای محکم زیر گوشم زد و اگر گریه می کردم محکم تر می زد.»

روز بعد دو دخترِ دیگر هم به اتاقِ مشترک با دخترانِ دیگر پیوستند و فقط وقتی قرار بود «کار کنند» به اتاق های مجزا می رفتند. اغلب دختران می گویند تقریباً هر روز چندین مرد به آن ها تجاوز می کردند. آن ها می گویند ام ما و خاله کی کی با هم در یک گروه تبهکارِ قاچاقِ دختران کار می کنند و ام ما سرکرده این گروه است.

فارغ شدن

هر دو دختر در عرضِ یک ماه بادار شدند. اما هنوز هم به آن ها تجاوز می شد. رودا می گوید: «فرقی نداشت که ۶ هفته ای باردار باشید یا ۶ ماهه آن ها به هر حال کارشان را می کردند.»

تصویر

دختران می گویند فکرِ فرار بی فایده بود، چون ساختمان توسطِ مردانِ مسلح محافظت می شد. وقتی مریم و رودا به ساختمان رفتند ده ها دختر آنجا بودند. اما به محضِ اینکه دختری فارغ می شد او را رها می کردند تا جا برای دخترانِ تازه وارد که قرار بود برای گروهی تبهکار بچه تولید کنند، باز شود.

مریم به کمکِ مامایی که همیشه از بیرون می آمد یک پسر به دنیا آورد. اما بچه را از او گرفتند. ۳ روز بعد، قاچاقچیان او را با چشمانِ بسته به یک ایستگاهِ اتوبوس بردند و مطمئن شدند که به شمال بر می گردد. مریم می گوید: «آن ها نمی خواستند من راهِ ساختمان را یاد بگیرم برای همین صورتم را پوشاندند. آن ها ۵۵ دلار به من دادند تا بتوانم هزینه سفرم را بپردازم.» او ابتدا به ابوجا رفت و یک شب را در خیابان خوابید تا روز بعد به مایدوگوری برود.

پسران گران تر هستند

مریم نمی داند فرزندش را چند فروخته اند. آبانگ رابرت، رئیسِ روابط عمومیِ طرح صلح و توسعه کاپریکان، یک سازمانِ غیردولتی که در زمینه بهبودِ زندگیِ قربانیانِ قاچاقِ انسان فعالیت می کند، می گوید: «برخی از قاچاقچیان به قربانیانشان اجازه می دهند که بعد از تولد بچه بروند، چون باور دارند که اگر دختران مدتِ طولانی در آنجا بمانند می توانند خطری برای تجارتشان ایجاد کنند. آن ها از خرابکاری می ترسند.»

کارخانه های بچه در بخش های جنوبیِ نیجریه رایج ترند. نیرو های امنیتی طی سال گذشته طی یک عملیات گسترده به چند کارخانه تولید بچه حمله کردند و ۱۹ دختر باردار و ۵ کودک را نجات دادند.

تصویر

در این کارخانه زنان و دختران در اسارت نگهداری می شوند تا بچه به دنیا آورند؛ بچه هایی که غیرقانونی به فرزندخواندگی گرفته می شوند؛ به تکدیانِ خیابانی یا کودکانِ کار تبدیل می شوند؛ به عنوان کارگرانِ جنسی قاچاق می شوند یا، بر اساسِ چند گزارش، در مراسمِ آیینی به قتل می رسند.


کامفورت آگبوکو، رئیسِ آژانس ضدقاچاق در جنوب شرق نیجریه، که یک آژانسِ ملی برای پیشگیری از قاچاقِ انسان است، می گوید: «در تجارتِ فروشِ کودکان، پسران گران تر از دختران هستند. «نوزادانِ پسر در حدودِ ۲۰۰۰ تا ۲۷۰۰ دلار به فروش می رسند؛ درحالیکه دختران تا ۱۳۵۰ دلار فروخته می شوند. بیشترِ خریداران زوج های بی فرزند هستند. خرید، فروش و معامله کودک پیگیردِ قانونی دارد، اما این تجارت همچنان در انوگو شایع است.

یتیم خانه ها

در سال های اخیر، مسئولانِ امنیتی عملیات مختلفی با نیرو های نفوذی انجام داده اند تا گروه های مظنون به قاچاقِ کودکان در انوگو را شناسایی کنند. دولتِ ایالتی در انوگو می گوید برخی از این گروه ها توسطِ آژانس های امنیتی و مسئولانِ دولتی حمایت می شوند.

کارشناسان می گویند برخی از کارخانه های تولد بچه برای آنکه شک برانگیز نباشند، وانمود می کنند یتیم خانه هستند. آگبوکو می گوید: «گردانندگانِ کارخانه های تولید بچه تحتِ عنوانِ جعلیِ یتیم خانه فعالیت می کنند.» او باور دارد افرادی که از این یتیم خانه ها بچه به فرزندی قبول می کنند، چیزی درباره فعالیت های غیرقانونیِ این یتیم خانه ها نمی دانند.

آگبوکو می گوید در سال های اخیر تعدادِ زیادی از افرادی که در فروشِ بچه دخالت داشته اند، دستگیر شده اند. هم اکنون ده ها پرونده مربوط به این جرائم در دادگاه ها تحتِ بررسی است. آمار رسمی درباره تعداد کودکان که هر سال از این طریق در نیجریه خرید و فروش می شوند وجود ندارد. همچنین مشخص نیست چه تعداد دختر هر سال قربانیِ قاچاقچیانِ انسان می شوند.

با این حال، بر اساسِ تخمین های سازمانِ ملل متحد، در حدود ۷۵۰۰۰۰ تا ۱ میلیون نفر هر سال در نیجریه قاچاق می شوند که ۲ درصد از آن ها به خارج از کشور است.

قاچاقِ گسترده انسان

رودا هم مانند مریم بعد از تولدِ فرزندش رها شد. دو دخترعمو اکنون باهم در یک خانه کوچکِ گلی در نزدیکیِ اردوگاهی که قبلاً در آن زندگی می کردند، ساکن شده اند.

مریم که قبل از آنکه بتواند به مدیناتو برگردد مجبور شده هفته ها در خیابان های ابوجا سپری کند، می گوید: «خوشبختانه هر دو در یک روز به مادیناتو رسیدیم. فکر کردیم اردوگاه دیگر برای اقامت امن نیست برای همین با مردی که صاحب اینجاست صحبت کردیم تا اجازه دهد اینجا زندگی کنیم.»

دو دختر برای گذرانِ زندگی در یک دکه کوچک در خارج از اردوگاه دونات می پزند و می فروشند. آن ها نخستین دخترانی نیستند که از اردوگاهِ قاچاق شده اند. گزارش های زیادی وجود دارد که می گوید دختران از اردوگاه به شهر های نیجریه و حتی به خارج از کشور و به ایتالیا، لیبی، نیجر و عربستان سعودی قاچاق می شوند. به قربانیان اغلب وعده شغل داده می شود که البته نهایتاً به بردگی و استثمارِ آن ها ختم می شود.

تصویر

قاچاق انسان پدیده ای گسترده در نیجریه است. گزارشِ دفتر سازمانِ ملل متحد در امور قاچاق انسان در سال ۲۰۱۹ نشان داد که «استثمار جنسی شاملِ قاچاقِ انسان برای سکس از میان آوارگانِ داخلی در نیجریه در اردوگاه ها، مناطق مسکونی و جوامعِ میزبان در مایدوگوری هنوز مشکلی گسترده است.

این گزارش همچنین فاش ساخته که برخی از مقاماتِ امنیتی در این تجارت ها نقش دارند.

استثمارِ انسان ها در اردوگاه ها به دلیلِ نبودِ امکاناتی مانند آبِ آشامیدنیِ در دسترس و اجاق برای پختنِ غذا که افراد را مجبور می کند مسافت های طولانی را برای دسترسی پیدا کردن به آن ها طی کنند، بیشتر است. یکی از ریش سفیدان محل می گوید: «فرزندانِ ما وقتی قربانیِ قاچاقچیان می شوند که برای زنده نگه داشتنِ خود و خانواده شان به بیرون از اردوگاه می روند»

مسئولِ یک ائتلافِ محلی که تلاش می کند به نجات یافتگانِ قاچاق کمک کند، می گوید: «آوارگان برای بقا تلاش می کنند، دولت برای آن ها غذای کافی تهیه نمی کند که همین باعث می شود آن ها طعمه های خوبی برای قاچاقچیان باشند.»


1 دیدگاه
  دیدگاه ها
ناشناس
3 سال پیش

واقعا دخترهای ایرانی چقدر خوشبخت هستن .من دیدم تو بعضی خانواده ها اونقدر ی که به دختر بها می دن به پسر نمی دن به نظر من اتفاقا باید یک کم دخترهامون رو به کار کردن و کمی سختی کشیدن عادت بدیم که وقتی وارد اجتماع شدن آسیب نبینن چون خیلی تو خانواده لوس و نو نو ر بار میان من خودم به چشم دیدم تو یه خانواده همزمان تو یه سال هم دختر وهم پسر خانواده دانشگاه قبول شدن پدر فقط میتونست خرج یکی رو بده ودختر ش رو فرستاد دانشگاه 🦄😊😊
پربحث های هفته   
نگاهی به حیاط باصفا و دلباز ویلای زیبای بیرانوند و اکرم بانو با نگهبان مجهز +عکس/ دارندگی و برازندگی یعنی این! (126 نظر) نگاهی به خانه ساده و بدون تجملات شهید آیت الله آل هاشم+عکس/ساده زیستی و مظلومیت پدر معنوی آذربایجان... (16 نظر) دیدار خصوصی خانواده ابراهیم رئیسی، امیرعبداللهیان، آل هاشم و دیگر شهدای خدمت با رهبر انقلاب+عکس/ چهره غمگین پسران وزیر امورخارجه و امام جمعه شهید (11 نظر) نگاهی به عروسک بامزه و گوگولی پسر مینا مختاری و بهرام رادان/ الهی چه لُپی داره آقا پسر+ عکس (11 نظر) جسد سید محرومان غرق در طلا و مرمر! تحمیق کاربران فضای مجازی به شیوه اینترنشنال (6 نظر) یک روایت تاریخی : 70 سال پیش، ملاقات خصوصی آقا تختی و شاه مخلوع در رامسر (7 نظر) دانلود آهنگ جدید "خداحافظ" عرفان طهماسبی/ در سکوت شب خانه زد فریاد اما تو نشنیدی...+فیلم (8 نظر) میز رنگارنگ و شیک همسر بهرام رادان با چیدمان خاص و زیبا/ چقدر با سلیقه و قشنگ+عکس (5 نظر) صدای بهشتی پسر معلول با آهنگ کوردی محلی +ویدئو/چه خوب میخونه... (5 نظر) خلاقیت باحال بهرنگ علوی برای تبریک گفتن تولد بهرام افشاری/ اگه فرانسه به ایفل می‌نازه و ...+عکس (4 نظر) مات و مبهوت ماندن داوران صداتو از اجرای بی نظیر هندونه فروش دوره گرد/ دیشب با دلم خلوتی داشتم... چه خوش احوالی داشتم+فیلم (3 نظر) تیپ و چهره ناز لنا دختر نیوشا ضیغمی با عینک جدیدش+عکس / چقدر بهش میاد😍 (2 نظر) تصویر جدید ارسلان قاسمی در حال موتور سواری به مناسبت تولد 29 سالگی اش / مثل همیشه خوشتیپ و جذاب (2 نظر) فال انبیاء روزانه یکشنبه 6 خرداد 1403 (2 نظر) میز غذای رنگارنگ و مقوی شاهرخ استخری در هتل لاکچری ترکیه‌ای/ این خانواده تو انتخاب غذا هم باسلیقه و باکلاسن+عکس (2 نظر)
دیگران می‌خوانند   
هدیه خاص دختر سیدحسن نصرالله به خواننده ایرانی + تصاویر سوال باورنکردنی یک دانشجو از هاشمی رفسنجانی؛ دور از انتظارترین پرسش تاریخ! بشقاب صبحانه خاص و خوشمزه هانده ارچل در ژاپن با چینش شیک و متفاوت+عکس عکس زیر خاکی از بهرام رادان بازیگر جذاب ایرانی با ریش و سبیل/جذابیت 2 چندان آقای بازیگر بعد از ازدواج نگاهی به دیزاین رویایی و اروپایی خانه پدر همسر شاهرخ استخری در بلژیک+عکس/ سلیقه این خانواده تو همه چی حرف نداره😍 یک کشف پربازدید؛ شناسایی حیرت انگیز تابوت اصلی بزرگترین فرعون مصر در دره پادشاهان+عکس تیپ دهه شصتی ارسطوی پایتخت در کنار خانم داور برنامه صداتو+عکس/ فقط ترکیب رنگ لباسای آقای بازیگر! انتقام گروهی زنبورها از زنبور بزرگ بعد از قتل هم‌نوع‌شان +ویدئو عکس های بامزه و جذاب از شیدا خلیق تازه عروس سینمای ایران در نوزادی/ چقدر کوچولو و گوگولی! چاه حمام مرد جوان تهرانی را بلعید؛ از سرنوشت او خبری نیست!+ فیلم حال خوب سینا مهراد و برادرزاده اش هامون در مزرعه کنار بزغاله های بامزه شان شنگول و منگول+ عکس گوشه ای از دکوراسیون اصیل و شیک خانه آزیتا ترکاشوند با ست آینه و شمعدان نقره +ویدئو استوری احساسی و عاشقانه مونا کرمی تازه عروس سینما به مناسبت تولد مادرش با شعری از معروف ترین آهنگ عرفان طهماسبی+عکس/ و مامانی که ماشالله خیلی جوونه (عکس) نگاهی به امضای زیبا شهید حسین امیر عبداللهیان وزیرامور خارجه/ چه هنرمندانه و زیبا صحبت های خنده دار آقای موسوی واعظ: وقتی یه معتاد به حاج آقا تسبیحی هدیه میده که توش تریاک جاساز کرده بود +ویدئو😂👌 تیر خلاص تولید کننده مواد دارویی گیاهی با این محصول جدید به صنعت پزشکی+عکس/ عرضه عنبرنسارا در بسته بندی آلومینیومی و قرص مانند! بهترین و ساده‌ترین روش برای درست کردن پنیر روستایی در خانه+ویدیو استایل بهاری یاسمن معاوی بازیگر فیروزه “گیلدخت” خارج از قاب تلویزیون +عکس/ چقد خاص و ظریفه مقایسه باورنکردنی قیمت بلیط کنسرت محسن یگانه و انریکه ایگلسیاس در دوبی+عکس/ با دونستن اختلاف قیمت هوش از سرتون میپره! مهمونی دونفره و جمع و جور رضا گلزار و همسرش آیسان آقاخانی برای یه شام فست فودی +عکس / میز شامشون چه ویو باحالی داره این دو چهره مهم در افتتاحیه مجلس دوازدهم حضور نداشتند +عکس تغییر چهره هوش پران «خانم شیرزاد» ساختمان پزشکان بعدِ 13سال+عکس/ جوان تر شدن با بالا رفتن سن به روایت تصویر! تصویری جدید از سحر دولتشاهی پس از شایعه خبرساز در پشت صحنه سریالش رونمایی مینا مختاری از اسم با کلاس پسرش برای اولین بار/ چه اسم زیبا و برازنده ای +عکس ترسناک ترین مار کشف شده جهان با ابعادی فراتر از تصور انسان + فیلم دانلود آهنگ جدید "استرس" مجید خراطها/ اون میدونست که من چقدر استرسی میشم شبا ...+فیلم کیف پسرانه و روپوش مدرسه بامزه نازنین بیاتی، صحرای قطب شمال در 7 سالگی+عکس رونمایی از حال و هوای بهاری ویلای علی سخنگو، پارسای سریال دلدادگان و همسرش +عکس / ویلای سرسبزشون انگار قطعه ای از بهشته ناگفته هایی از ساده زیستی سیدابراهیم رئیسی؛ رئیس‌‌جمهوری که سال‌ها اجاره‌نشین بود! استوری غم انگیز داریوش فرضیایی، عموپورنگ پرانرژی بچه ها از تلخ ترین قست زندگی‌اش+عکس سفر به تهران قدیم؛ چرا دولاب دارالمومنین تهران است؟؛ فرح، برای ظاهرسازی چادر سر کرد رونمایی عرفان برزین، عرشیا سریال شمعدونی از استایل جدیدش بعد از 10 سال در باشگاه بدنسازی / کم کم داره جا پای هادی چوپان میذاره تغییر استایل امین حیایی اصلا قابل شناسایی نبود+ عکس عکس جدید امین حیایی با علی دایی و ترلان پروانه در یک قاب/ استایل شاد و شنگول آقای حیایی خودنمایی میکنه نتانیاهو شب حمله ایران کجا پنهان شد؟+عکس این مرد 170 بار به اورژانس زنگ زد و فوت کرد + فیلم/ عجیب ترین مزاحم تلفنی ایران را بشناسید لحظات تکان‌دهنده وداع پدر شهید مالک رحمتی با پسرش ... +ویدئو شفاف سازی پسر شهید مطهری درباره فاطمه لاریجانی دختر پزشک علی لاریجانی؛ از مبتلا شدن به سرطان خون تا ویزای آمریکا! ترفند جلوگیری از سیاه شدن بادمجان اینجاست +آموزش سلفی زیبای مریم مومن با کمدین درجه یک ایرانی در پشت صحنه یک سریال مشترک+عکس
تیتر امروز   
هدیه خاص دختر سیدحسن نصرالله به خواننده ایرانی + تصاویر
یک کشف پربازدید؛ شناسایی حیرت انگیز تابوت اصلی بزرگترین فرعون مصر در دره پادشاهان+عکس
دانلود آهنگ جدید "استرس" مجید خراطها/ اون میدونست که من چقدر استرسی میشم شبا ...+فیلم
ناگفته هایی از ساده زیستی سیدابراهیم رئیسی؛ رئیس‌‌جمهوری که سال‌ها اجاره‌نشین بود!
سفر به تهران قدیم؛ چرا دولاب دارالمومنین تهران است؟؛ فرح، برای ظاهرسازی چادر سر کرد
نتانیاهو شب حمله ایران کجا پنهان شد؟+عکس
این مرد 170 بار به اورژانس زنگ زد و فوت کرد + فیلم/ عجیب ترین مزاحم تلفنی ایران را بشناسید
شفاف سازی پسر شهید مطهری درباره فاطمه لاریجانی دختر پزشک علی لاریجانی؛ از مبتلا شدن به سرطان خون تا ویزای آمریکا!
ترفند جلوگیری از سیاه شدن بادمجان اینجاست +آموزش
پارسا پیروزفر؛ دنیا به کام بازیگر خوش سیما و خوش تیپ
احمد فرشبافیان: آل هاشم در متن مردم زیست و به پناهگاه آنان تبدیل شد
رئیس به صندلی ریاست بازگشت / ترکیب هیئت رئیسه مجلس مشخص شد
فضیلتی که پدر مرحوم «آل‌هاشم» یادآوری کرد/ منظور پدرشان از او هم پسرِ من بود و هم پدرِ من!
محمد شریفی‌مقدم: پرستاران ایرانی در آمریکا، 6500 دلار حقوق می‌گیرند/ مهاجرت پرستاران سیاسی نیست
فوری/قالیباف با 198 رأی، رئیس مجلس دوازدهم شد؛ اختلاف فاحش با نفر دوم در تعداد آرا
منتخب روز   
لحظات تکان‌دهنده وداع پدر شهید مالک رحمتی با پسرش ... +ویدئو شهید آل هاشم، امام‌ شنبه تا جمعه!+ویدئو/پدر معنوی آذربایجان... حیات وحش بدون سانسور/ ترس، دلهره + فیلم تصاویر باورنکردنی از دوقلوهایی با سه پا و چهار دست مداحی شهید مالک رحمتی در مراسم پیاده روی اربعین در کربلا+ویدیو نگاهی به خانه ساده و بدون تجملات شهید آیت الله آل هاشم+عکس/ساده زیستی و مظلومیت پدر معنوی آذربایجان... دروغ مصلحتی حاج آقا دانشمند به همسرش که 30 سال سر به مهر ماند و اکنون فاش شده است/ خانومم ناراحت شد و گریه کرد+ فیلم تولد 5 قلوهای یک مادر 30 ساله در تبریز+عکس حضور شهید مالک رحمتی در مراسم شاخسی (عزاداری شاه حسین گویان)+ویدئو انتشار فیلم جلسه دفاع شهید رئیسی از رساله دکتری؛ چه کسی در جلسه بود؟ دعای شهادتِ شهید مالک رحمتی استاندار دهه شصتی آذربایجان شرقی+ویدئو/آخرش هم به آرزوی دلت رسیدی قدیمی ترین عقد نامه دستنویس 133 ساله/ این عقد نامه یک سال قبل از ناصرالدین شاه نوشته شده