خواص ریواس
ارزش غذایی ریواس
ریواس سرشار از مواد مغذی ضروری است و کالری اندک دارد. ریواس منبع خوبی از ویتامین K1 است. هر ۱۰۰ گرم ریواس، بسته به میزان پخت، می تواند بین ۲۶ تا ۳۷ درصد نیاز روزانه تان را به این ویتامین تأمین کند.
ریواس مانند سایر میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر است و از این لحاظ با پرتقال، سیب و کرفس قابل مقایسه است.
هر ۱۰۰ گرم ریواسی که با شکر پخته شده باشد محتوی مواد مغذی زیر است:
کالری: ۱۱۶؛
کربوهیدرات: ۳۱٫۲ گرم؛
فیبر: ۲ گرم؛
پروتئین: ۰٫۴ گرم؛
ویتامین K۱: مقدار ۲۶٪ نیاز روزانهٔ بدن به این ویتامین؛
کلسیم: مقدار ۱۵٪ نیاز روزانهٔ بدن به این مادهٔ معدنی؛
ویتامین C: مقدار ۶٪ نیاز روزانهٔ بدن به این ویتامین؛
پتاسیم: مقدار ۳٪ نیاز روزانهٔ بدن به این مادهٔ معدنی؛
فولات: مقدار ۱٪ نیاز روزانهٔ بدن به این ویتامین.
بااینکه مقدار مناسبی از کلسیم در ریواس وجود دارد، ولی این کلسیم به شکل کلسیم اگزالات است و اثر ضدتغذیه ای در بدن دارد. این شکل از کلسیم در بدن به شکل مؤثر جذب نمی شود.
همچنین ریواس محتوی مقدار قابل قبولی ویتامین سی است و هر ۱۰۰ گرم از آن می تواند ۶٪ نیاز روزانه تان به این ویتامین را تأمین کند.
خواص ریواس برای سلامتی
۱. کمک به درمان آلزایمر
براساس توصیهٔ متخصصان، برای پیشگیری از بیماری ها و مشکلات مرتبط با پیری، مانند آلزایمر، حفظ سلامت روان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این امر می تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. بنابراین، برای جلوگیری از ظهور این دست بیماری ها، مصرف غذاهای مغذی ضروری است.
ریواس سرشار از ویتامین K است و می تواند سلامت مغز را به طور چشمگیری تضمین کند. این ویتامین در حفظ سلامت سلول های مغز تأثیری قابل توجه دارد. همچنین ویتامین K برای تحریک فعالیت های شناختی و درنتیجه کمک به سلامت روانی ضروری است.
۲. مبارزه با سلول های سرطانی
خنثی کردن رادیکال های آزاد در داخل بدن برای پیشگیری از عوارض ناشی از آنها ضروری است. رادیکال های آزاد موجب بی خاصیت کردن سلول های بدن و ایجاد استرس اکسیداتیو در اندام های بدن می شوند و، درنتیجه، باعث بروز بیماری های مزمن می شوند. بنابراین، بهتر است از غذاهای محتوی ویتامین A و ویتامین C، مانند ریواس، استفاده کنید.
مصرف منظم ریواس موجب مبارزه با سلول های سرطانی و پیشگیری از استرس اکسیداتیو می شود. علاوه بر این، ریواس منبع طبیعی بتاکاروتن و سایر ترکیبات پلی فنول مانند زآگزانتین و لوتئین است. این مواد مغذی با عوامل ایجاد سرطان دهان و سرطان ریه مبارزه می کنند.
۳. کمک به گردش خون
گردش خون یکی از عوامل اصلی در سلامت بدن است. با مصرف ریواس می توانید مقادیر فراوانی از مواد معدنی مانند آهن و مس را دریافت کنید. مصرف این مواد معدنی به رشد گلبول های قرمز خون و افزایش اکسیژن رسانی در بدن تان کمک می کند.
اگرچه کمک به گردش خون یکی از خواص ریواس است، اما ریواس جایگزین داروها نیست. اگر مشکلات سلامتی باعث اختلال در گردش خون تان شده است، برای درمان آنها باید با پزشک مشورت کنید.
۴. کمک به کاهش وزن
ریواس کالری یا چربی ندارد و گزینهٔ خوبی برای کاهش وزن محسوب می شود. زیرا ۱۰۰ گرم ریواس فقط ۲۱ کالری انرژی دارد. ریواس را چه به طور خام چه به طور پخته مصرف کنید، همچنان مواد مغذی آن باقی می ماند.
این مواد مغذی موجود در ریواس می توانند با افزایش دریافت فیبر به تقویت عملکرد بدن تان کمک کنند. مصرف فیبر در افراد دارای اضافه وزن اهمیت ویژه ای دارد. فیبر به کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری طولانی مدت تر کمک می کند. همچنین، سایر ترکیبات موجود در ریواس می توانند به افزایش سوخت و ساز و افزایش چربی سوزی کمک کنند. علاوه بر اینها، اگر قصد مصرف غذاهای سالم را داشته باشید ریواس گزینهٔ خوبی است.
۵. تقویت استخوان ها
شاید باعث تعجب تان باشد، اما مصرف ریواس می تواند به تقویت استخوان و جلوگیری از بیماری های آن مانند پوکی استخوان کمک کند. یکی از خواص ریواس این است که ریواس منبع خوبی از ویتامین K است و موجب رشد استخوان ها می شود و به بهبود آسیب ها کمک می کند. این ویتامین و سایر مواد معدنی می توانند باهم همکاری کنند تا احتمال بروز شکستگی ها و سایر مشکلات استخوان را کاهش دهند.
۶. تقویت گوارش
سوء هاضمه می تواند موجب بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود. گوارش مناسب باعث تقویت سلامت بدن تان می شود. در ریواس مقدار چشمگیری فیبر وجود دارد که از بروز بیماری های گوارشی جلوگیری می کند. این مادهٔ مغذی به دفع مناسب مدفوع و جلوگیری از گرفتگی های معده کمک می کند.
براساس توصیهٔ متخصصان تغذیه، مصرف فیبر می تواند موجب تسریع درمان یبوست شود. علاوه بر این، مصرف ریواس می تواند به دفع انواع اختلالات گوارشی و خنثی کردن عوامل آن مانند عوامل ایجادکنندهٔ سرطان روده بزرگ کمک کند.
بااین حال، در صورت بروز مشکلات گوارشی، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید. زیرا مشکلات دائمی گوارشی می تواند نشانه ای از بیماری های مزمن معده باشد.
نحوه مصرف ریواس
ریواس را می توان به روش های مختلف مصرف کرد. استفاده از ریواس در مربا ها و دسرها، که سرشار از شکر هستند، رایج است. حتی می توان آن را با شکر کم یا بدون شکر نیز پخت.
ازجمله ایده های خلاقانه برای استفاده از ریواس در غذاها سالاد ریواس و کرامبل ریواس است. همچنین می توانید ریواس یا مربای آن را به بلغور جو دوسر نیز اضافه کنید.
ریواس گیاهی نسبتا عجیب است. زیرا طعمی ترش و کمی شیرین دارد. گاهی ریواس با میوه ها اشتباه گرفته می شود. ریواس به خاطر طعم ترشش به ندرت به طور خام مصرف می شود. معمولا یا ریواس را می پزند و با شکر شیرین می کنند یا در غذاهای دیگر، به عنوان جزئی از مواد تشکیل دهنده استفاده می کنند.
در قرن هجدهم میلادی، زمانی که شکر ارزان و فراوان تر شد، ریواس تبدیل به غذایی معروف شد. پیش ازاین، بیشترین کاربرد ریواس عمدتا در پزشکی بود. ریشه خشک شده ریواس به مدت هزاران سال در طب سنتی چینی استفاده می شده است.
استفاده از ساقه ریواس در سوپ های شیرین، مرباها، سس ها، شیرینی ها، تارت و برخی غذاهای دیگر نیز رایج است. در ایران با ریشه این گیاه خورشتی ترش و خوشمزه با همین نام یعنی «خورشت ریواس» طبخ می کنند. در بریتانیا و آمریکای شمالی، پای ریواس یک دسر سنتی است. به همین دلیل، ریواس گاهی با نام گیاه پای نیز شناخته می شود.
منبع: سایت چطور