معرفی مناطق احتمالی وقوع جنگ جهانی سوم

  چهارشنبه، 14 مهر 1400 ID  کد خبر 170705
معرفی مناطق احتمالی وقوع جنگ جهانی سوم
«کشورگشایی» همچنان یک مسئله اصلی در سیاست بین‌الملل است و تنها ابعاد آن کوچکتر شده است، در واقع درحالی‌که فتوحات بزرگتر و جنگ‌های قدرت‌های بزرگ کاهش یافته، فتوحات کوچک همچون جنگ‌های داخلی، همچنان ادامه داشته و تقریباً مانند یک قرن پیش موفقیت آمیز بوده اند.

بسیاری از خطرناکترین نقاط قابل اشتعال جهان، با تهدید کشورگشایی چین یا روسیه مواجه اند به گونه ای که آن ها را در برابر متحدان ایالات متحده قرار می دهد. درک چگونگی فوران این نقاط اشتعال، برای درک درگیری های بالقوه آینده جهان در سال های آینده است ضروری است، و این که آیا و کجا آن ها قلمرویی را تصرف می کنند، حقایق تعیین کننده در مورد قرن بیست و یکم خواهد بود.

دن آلتمن استادیار علوم سیاسی دانشگاه ایالتی جورجیا در مقاله ای تحلیلی در دوماهنامه «فارن افرز» با عنوان «آینده کشورگشایی» این مسئله را بطور مفصل بررسی کرده است.

رابطه بین کشورگشایی (Conquest/ تسخیر یا فتح) و درگیری ممکن است ساده به نظر برسد: شروع جنگ، پیروزی در میدان نبرد، تسخیر قلمرو مورد نظر. با این وجود امروزه دولتها سرزمین یکدیگر را تصاحب نمی کنند. در عوض آنها از استراتژی متفاوتی استفاده می کنند: یک قطعه کوچک از سرزمین را به سرعت و با حداقل خونریزی تصرف کنید ، سپس سعی کنید از جنگ اجتناب کنید. امروزه کشورگشایی شبیه کاری است که روسیه در کریمه انجام داد و کاری که چین می تواند بار دیگر در دریای چین جنوبی انجام دهد.

در 20 سال گذشته ، محققان توافق کرده اند که فتوحات به شدت کاهش یافته است ، شاید نزدیک به نقطه ای باشد که به طور کلی متوقف شود. تصور می شود که هنجار جهانی احترام به تمامیت ارضی کشورها ، که با قدرت ایالات متحده پشتیبانی می شود ، آنقدر جدی شده است که کشورگشایی تا حد زیادی فروکش کرده است.

مرگ کاذب کشورگشایی

اعتقاد بر این است که این درک مشترک که تصرف قلمرو با زور غیرقابل قبول است پس از جنگ جهانی دوم به وقوع پیوست و در اواخر دهه 1970 کشورگشایی به پایان نزدیک شد. استیون پینکر در کتاب تأثیرگذار خود در سال 2011 در مورد کاهش جهانی خشونت ، یکی از محققانی بود که دلایل خوش بینانه ای را در این کاهش یافت: «صفر، این تعداد دفعاتی است که از 1975 هر کشوری حتی بخش هایی از برخی کشورهای دیگر را فتح کرده است».

این تصویر از مرگ کشورگشایی امیدوار کننده است ، اما دقیق نیست. کشورگشایی همچنان یک مسئله اصلی در سیاست بین الملل است - فقط کوچکتر شده است. بله ، تلاش ها برای تسخیر کل کشورها پس از جنگ جهانی دوم نادر شد: بیش از 30 سال از آخرین کشورگشایی عمده یک کشور می گذرد ، زمانی که عراق کویت را برای مدت کوتاهی تسخیر کرد. اما از سال 1945 تاکنون بیش از 70 تلاش برای تسخیر قلمروها انجام شده است. به عنوان یک قاعده کلی، فتوحات مدرن معمولاً سرزمینهایی را که بزرگتر از یک استان نیستند و معمولاً بسیار کوچکتر اما دارای منافع حیاتی هستند را تصرف می کنند. وقتی متجاوز فقط یک قطعه کوچکی از خاک یک سرزمین (نه یک کشور کامل) را تصرف می کند، جامعه بین المللی به ندرت برای دفاع از قربانی مداخله می کند. در واقع ، تلاش ها برای تسخیر قلمرو تقریباً مانند یک قرن پیش موفقیت آمیز بوده است: تقریباً نیمی از اوقات.

یک استراتژی مشخص در پشت این فتوحات کوچک وجود دارد. ایده این است که یک قطعه زمین به اندازه کافی کوچک را در اختیار بگیرید تا قربانی به جای از دست دادن آن تسلیم شود و نه اینکه برای بازپس گیری آن درگیری را تشدید کند. این استراتژی بسیار کمتر از تلاش برای تسخیر کامل کشورها باعث تحریک جنگ می شود و بسیار بیشتر از تهدیدهای دیپلماتیک موفق می شود. فتوحات کوچک چیز جدیدی نیست. آنها یک تمرین قدیمی هستند با این حال ، آنها اکنون بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارند ، زیرا درحالی که فتوحات بزرگتر و جنگ های قدرت های بزرگ کاهش یافته، فتوحات کوچک مانند جنگ های داخلی ، همچنان ادامه داشته اند.

با نگاه صرف به تجربه ایالات متحده ، به راحتی نمی توان اهمیت فتوحات کوچک را از دست داد. به عنوان مثال ، در دو دهه گذشته ، ایالات متحده در جنگ های داخلی سایر کشورها ، مانند سوریه و لیبی ، مداخله کرده و برای اعمال تغییر رژیم ، به افغانستان و عراق حمله کرده است. برخی معتقدند این جنگها نمایی از آینده هستند ، در حالی که کشورگشایی یادگاری از گذشته است. دلیل این تصور غلط این است که مداخلات ایالات متحده در مقابله با جنگ های کشورگشایی نسبتاً نادر است: در حالی که واشنگتن در مخالفت با تلاش های نسبتاً نادر برای تسخیر کل کشورها مداخله کرده است ، مانند جنگ های کره و خلیج فارس، اما در طول جنگهای بسیار بزرگتر که فتوحات فقط بخشهایی از کشورها را شامل می شد، در حاشیه ماند.

مگر اینکه ایالات متحده از محدودیتی استفاده کند که از زمان پرل هاربر استفاده نکرده است، چراکه بیرون نشستن در درگیری های ارضی آینده ممکن است مانند گذشته به آسانی و ارزانی تمام نشود.

بسیاری از خطرناک ترین نقاط قابل اشتعال جهان، با تهدید کشورگشایی چین یا روسیه مواجهند بطوریکه آن ها را در برابر متحدان ایالات متحده و احتمالا ود آمریکا قرار می دهد. درک چگونگی فوران این نقاط اشتعال، برای درک درگیری های آینده جهان و معضلاتی که در انتظار ایالات متحده در سال های آینده است ضروری است.

فتوحات کوچک ، عواقب بزرگ

در ماه مه سال 2020 ، سربازان چینی در امتداد مرز مورد مناقشه کشورشان با هند تجاوزاتی کردند. آنها در چندین منطقه از منطقه کوهستانی لاداخ پیشروی کردند و مواضع گشت زنی ایجاد کردند اما نیروهای دائمی آنها را اشغال نکردند. اگرچه در ابتدا بدون خونریزی بود ، اما پیشروی آنها در ژوئن 2020 باعث تسریع درگیری و مرگ 20 سرباز هندی و چهار سرباز چینی شد ، که عظیم ترین بحران بین دو کشور پرجمعیت جهان در بیش از نیم قرن گذشته بود. دو طرف با اجتناب از اسلحه با هدف محدود کردن خطر تشدید تنش، با سلاح های سرد که شامل چماق های میخ دار یا پیچیده در سیم خاردار بود ، جنگیدند.

به غیر از سلاح های قرون وسطایی ، این یک نمونه کتاب درسی از کشورگشایی مدرن است. این تصرفات کوچک بیشتر در آسیا رایج است و همچنان در خاورمیانه ، آفریقا ، آمریکای لاتین و شرق اروپا ظاهر می شود. چنین مانورهایی معمولاً از جنگ اجتناب می کنند، با این وجود، این امر همیشه نشان دهنده قمار در مورد نحوه واکنش طرف مقابل است.

در واقع ، کشورگشایی کوچک، به عنوان اشتباه محاسباتی در میان مهمترین علل جنگ های مدرن قرار می گیرد. این همان چیزی است که در سال 1962 اتفاق افتاد ، تقریباً در همان منطقه ای که همچنان باعث افزایش تنش ها در مرز چین و هند می شود. در آن زمان ، هر دو کشور به دنبال تقویت ادعاهای خود بر سر قلمرو مورد مناقشه بودند و در قطعات کوچک پیشرفت کردند ، پست هایی برای گسترش کنترل خود ایجاد کردند و سعی کردند جلوی تجاوزهای یکدیگر را بگیرند. این بازی استراتژیک ماه ها بدون خونریزی باقی ماند ، اما چین در نهایت میز بازی را کنار زد، و با حمله خود، جنگ چین و هند را آغاز کرد. این جنگ همچنان بر تیرگی روابط چین و هند تأثیر می گذارد و هند را به تولید سلاح های هسته ای ترغیب کرده است.

برخی درگیری ها بر سر تصرفات کوچک سرزمینی به جنگ های بزرگتر با پیامدهای پایدار تبدیل می شود. در سال ۱۹۷۸ اوگاندا قلمرو کوچکی از تانزانیا که به کاگراسالینت معروف است تصرف کرد. نیروهای تانزانیا به جای پذیرش شکست، حمله کردند ، آن را پس گرفتند و سپس تا پایتخت اوگاندا، کامپالا، ادامه دادند و در آنجا دیکتاتور بدنام ایدی امین را برکنار کردند.

رژیم جنایتکار خمرهای سرخ در کامبوج در شرایط مشابه با مرگ خود مواجه شد، زمانی که تجاوزهای تجاوزکارانه آن ها به مرز ویتنام، ویتنامی ها را به تهاجم واداشت.

دو مورد از خشونت بارترین نزاع ها که تا کنون بین قدرت های هسته ای صورت گرفته است، بر سر سرزمین های کوچکی بوده که اهمیت آنها بسیار متناسب با خطر جنگ هسته ای به نظر می رسد. در سال ۱۹۹۹ پاکستان با استفاده از نظامیان کشمیری اقدام به تصرف چندین تپه استراتژیک در بخش تحت کنترل هند کرد. نبرد هند برای اخراج آنها صدها تلفات داد. در سال ۱۹۶۹ جنگ بین چین و اتحاد جماهیر شوروی بر سر جزیره ژنبائو در رودخانه اوسوری آغاز شد. هر دو درگیری ترس فزاینده در سراسر جهان نسبت به خطر جنگ هسته ای همراه بود.

با نگاهی به آینده، فتوحات احتمالی چین و روسیه به عنوان بسیاری از سناریوهای مهم و محتمل برای درگیری بین قدرت های بزرگ جهان تلقی می شود. اما آنها تنها فتوحات بالقوه نیستند که باید سیاست گذاران را نگران کند: رقابت پایدار بین هند و پاکستان همچنان فرصت هایی برای تجاوز سرزمینی در منطقه کشمیر ایجاد می کند. مناقشه أبیی بین سودان و سودان جنوبی تنها یکی از انبوه نقاط بسیار محتمل است که تا وقتی دیر نشود، تیتر اخبار نیستند.

درک اهمیت فتوحات کوچک و درک نحوه انجام آنها در طول تاریخ می تواند به سیاست گذاران در مدیریت موثرتر آنها کمک کند، یا حتی از آن ها بطور کامل جلوگیری کند.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به حیاط باصفا و دلباز ویلای زیبای بیرانوند و اکرم بانو با نگهبان مجهز +عکس/ دارندگی و برازندگی یعنی این! (281 نظر) نگاهی به خانه ساده و بدون تجملات شهید آیت الله آل هاشم+عکس/ساده زیستی و مظلومیت پدر معنوی آذربایجان... (132 نظر) نگاهی به عروسک بامزه و گوگولی پسر مینا مختاری و بهرام رادان/ الهی چه لُپی داره آقا پسر+ عکس (21 نظر) یک روایت تاریخی : 70 سال پیش، ملاقات خصوصی آقا تختی و شاه مخلوع در رامسر (18 نظر) دانلود آهنگ جدید "خداحافظ" عرفان طهماسبی/ در سکوت شب خانه زد فریاد اما تو نشنیدی...+فیلم (15 نظر) دیدار خصوصی خانواده ابراهیم رئیسی، امیرعبداللهیان، آل هاشم و دیگر شهدای خدمت با رهبر انقلاب+عکس/ چهره غمگین پسران وزیر امورخارجه و امام جمعه شهید (12 نظر) میز غذای رنگارنگ و مقوی شاهرخ استخری در هتل لاکچری ترکیه‌ای/ این خانواده تو انتخاب غذا هم باسلیقه و باکلاسن+عکس (9 نظر) جسد سید محرومان غرق در طلا و مرمر! تحمیق کاربران فضای مجازی به شیوه اینترنشنال (7 نظر) میز رنگارنگ و شیک همسر بهرام رادان با چیدمان خاص و زیبا/ چقدر با سلیقه و قشنگ+عکس (7 نظر) صدای بهشتی پسر معلول با آهنگ کوردی محلی +ویدئو/چه خوب میخونه... (7 نظر) صحبت های خنده دار آقای موسوی واعظ: وقتی یه معتاد به حاج آقا تسبیحی هدیه میده که توش تریاک جاساز کرده بود +ویدئو😂👌 (6 نظر) مات و مبهوت ماندن داوران صداتو از اجرای بی نظیر هندونه فروش دوره گرد/ دیشب با دلم خلوتی داشتم... چه خوش احوالی داشتم+فیلم (5 نظر) خلاقیت باحال بهرنگ علوی برای تبریک گفتن تولد بهرام افشاری/ اگه فرانسه به ایفل می‌نازه و ...+عکس (4 نظر) درگیری لفظی احمدی‌نژادی‌ها با آمنه‌سادات ذبیح‌پور! (4 نظر) رونمایی عرفان برزین، عرشیا سریال شمعدونی از استایل جدیدش بعد از 10 سال در باشگاه بدنسازی / کم کم داره جا پای هادی چوپان میذاره (3 نظر)
دیگران می‌خوانند   
پسر اروپایی و بانمک سام درخشانی با موهای طلایی/ چه چهره معصوم و دلنشینی+عکس رونمایی مینا مختاری، همسر بهرام رادان از دیزاین شیک نوبرانه های تابستانی در ظرف زیبای مسی/ چه خونه شیک و خاصی+عکس بوسه همدردی گونه علی لاریجانی بر پیشانی پدر سرتیم حفاظت رئیس جمهور شهید و پسر خلبان دریانوش+عکس فال انبیاء روزانه چهارشنبه 9 خرداد 1403 شهید مالک رحمتی: با کت و شلوار نمیشه کار فرهنگی کرد/مالک رحمت بود... مال آذربایجان شد روایت شیرین و شنیدنی رهبر معظم انقلاب از آشنا شدنشان با آیت الله هاشمی رفسنجانی در کربلا +ویدیو حضور حسین امیرعبداللهیان در زادگاهش در روستایی در دامغان و ثبت عکس یادگاری با بچه های روستا+عکس/ با اختلاف دلنشین ترین قاب از وزیر شهید 10 فریم از گریه های تلخ علیرضا منادی در تشییع فرزند آذربایجان، شهید مالک رحمتی+ویدئو عزاداری آذری زنان فامیل سر خاک شهید مالک رحمتی+ویدئو 20 ایده رایگان و بدون هزینه برای سرگرم کردن کودکان در تعطیلات تابستان با تمام شدن فعالیت مدارس زیباترین اسم های فرزندان بازیگران ایرانی همراه با معنا/ از محسن تنابنده تا شهاب حسینی و ... تنها مار پیتون غیرخانگی ایران/ موجود کشنده‌ای که در سطل زباله شهر آمل زنده گیری شد!+ویدیو کفش های نوزادی گل گلی و ناز دختر آزاده نامداری، مجری پرانرژی ایرانی/ حیف جوونیش+عکس میز عزای سیاه و سفید مالک رحمتی در خانه پدری اش در مراغه+عکس/ من به داغ تو جوانِ رفته ز دنیا چه کنم پیانوی مشکی زیبا و شیک نیلوفر پارسا، بیتای سریال آوای باران/ چه دکوراسیون خاصی+عکس دزد تمام جواهرات "بریتنی اسپیرز" را برد! بازی موردعلاقه پسر پیمان معادی همراه پدرش در روزهای تعطیل/ خانوم خونه از دستشون چی میکشه؟😂+ویدیو شباهت حیرت انگیز محسن یگانه به خواهران پزشکش در این قاب 3 نفره+عکس/ چقد باکلاس و متشخص👌 فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 9 خرداد ماه 1403 فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 9 خرداد 1403+فیلم سلفی دو نفره و بانمک هومن سیدی با دختر موطلایی اش در آئینه کنسول خانه شان+عکس/ فقط عروسک دخترش که یه پاشو کنده😍 بغض سخنگوی دولت روی آنتن زنده حین بازگوی خاطره‌ای از مادر رئیسی +ویدئو خلاقیت پدرانه و خنده دار مهران غفوریان در تعمیر جوراب پاره دخترش با چسب+عکس/ تا دلتون بخواد خندیدم😂 4 نکته تعمیر پکیج ایران رادیاتور که باید بدانید! فال روزانه امروز چهارشنبه 9 خرداد ماه 1403 ویزا کارت مجازی استیگان طرز تهیه دسر مخملی توت فرنگی، دسر شیک و زیبای بهاری فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 9 خرداد 1403 فال ابجد روزانه چهارشنبه 9 خرداد 1403 ملاقات عادل فردوسی‌پور با زن پرسپولیسی + عکس هر آنچه قبل از خرید ماساژور برقی باید بدانیم! صحنه ای اشک بار از گریه مصاحبه شونده، مصاحبه کننده و فیلمبردار و آسمان و زمین در سوگ شهدای خدمت/تبریز هم میزبان را از دست داد هم مهمان را... همدستی 4 برادر برای قتل مرد مورد علاقه خواهرشان/ آنها جسد را در پتو گذاشته و به آتش کشیدند تصویری از خانه ابدی مادر غزل شاکری بازیگر سریال جیران/ روحش شاد و یادش گرامی فاتحه خوانی تنهایی بهرام رادان و پرپر کردن گل مریم بر سر قبر لاکچری پدرش+عکس/ روحش شاد تغییر چهره باورنکردنی سوسن حسنی دخت گوینده خبر/ سِیرِ پیری خانم گوینده بر عکس شده داره جوون میشه+ عکس ماجرای آشنایی علی دایی با همسرش/ مهریه همسر علی دایی در اوج ثروت آقای ستاره مجتمع توریستی تفریحی مهتاب قم؛ همچون نگینی در دل کویر شب برفی مالک رحمتی استاندار شهید آذربایجان شرقی اینگونه سپری شد+ویدیو/ حیف و صد حیف... رونالدو کچل کرد ؛ چهره ابرستاره فوتبال جذاب‌تر شد
تیتر امروز   
دزد تمام جواهرات "بریتنی اسپیرز" را برد!
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 9 خرداد ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 9 خرداد 1403+فیلم
20 ایده رایگان و بدون هزینه برای سرگرم کردن کودکان در تعطیلات تابستان با تمام شدن فعالیت مدارس
زیباترین اسم های فرزندان بازیگران ایرانی همراه با معنا/ از محسن تنابنده تا شهاب حسینی و ...
فال روزانه امروز چهارشنبه 9 خرداد ماه 1403
طرز تهیه دسر مخملی توت فرنگی، دسر شیک و زیبای بهاری
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 9 خرداد 1403
فال ابجد روزانه چهارشنبه 9 خرداد 1403
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 9 خرداد 1403
همدستی 4 برادر برای قتل مرد مورد علاقه خواهرشان/ آنها جسد را در پتو گذاشته و به آتش کشیدند
ماجرای آشنایی علی دایی با همسرش/ مهریه همسر علی دایی در اوج ثروت آقای ستاره
مجتمع توریستی تفریحی مهتاب قم؛ همچون نگینی در دل کویر
علی دایی: همه از من می ترسند من از نورا !!
احسان علیخانی خیلی بی سر و صدا جایگزین سیامک انصاری در جوکر شد!
منتخب روز   
لحظات تکان‌دهنده وداع پدر شهید مالک رحمتی با پسرش ... +ویدئو شهید آل هاشم، امام‌ شنبه تا جمعه!+ویدئو/پدر معنوی آذربایجان... حیات وحش بدون سانسور/ ترس، دلهره + فیلم تصاویر باورنکردنی از دوقلوهایی با سه پا و چهار دست مداحی شهید مالک رحمتی در مراسم پیاده روی اربعین در کربلا+ویدیو نگاهی به خانه ساده و بدون تجملات شهید آیت الله آل هاشم+عکس/ساده زیستی و مظلومیت پدر معنوی آذربایجان... دروغ مصلحتی حاج آقا دانشمند به همسرش که 30 سال سر به مهر ماند و اکنون فاش شده است/ خانومم ناراحت شد و گریه کرد+ فیلم تولد 5 قلوهای یک مادر 30 ساله در تبریز+عکس حضور شهید مالک رحمتی در مراسم شاخسی (عزاداری شاه حسین گویان)+ویدئو انتشار فیلم جلسه دفاع شهید رئیسی از رساله دکتری؛ چه کسی در جلسه بود؟ دعای شهادتِ شهید مالک رحمتی استاندار دهه شصتی آذربایجان شرقی+ویدئو/آخرش هم به آرزوی دلت رسیدی قدیمی ترین عقد نامه دستنویس 133 ساله/ این عقد نامه یک سال قبل از ناصرالدین شاه نوشته شده