یکی از ورزش های رزمی که در المپیک نیز جز رشته های مهم می باشد، تکواندو است. هنر رزمی تکواندو ورزش ملی کره جنوبی است و دارای طرفداران بسیار زیادی از ورزشکاران در تمام دنیاست. تکواندو یک رشته رزمی مدرن محسوب می شود که پس از جنگ جهانی دوم با کوشش استادان هنرهای رزمی کره جنوبی و با تلفیق رشته اوکیناوایی کاراته به ویژه سبک شوتوکان، هنرهای رزمی چینی و هنرهای رزمی سنتی کره ای همچون تکیون و سوباک پایه گذاری شد. استیل خاص این رشته هجومی که متکی بر ضربات پا با حداکثر قدرت و سرعت است و بر حفظ فاصله فیزیکی با دشمن و طراحی فنون برای دور کردن مهاجم تأکید دارد، آن را از تمام سبک های رزمی موجود در دنیا متمایز می کند.
کلمه تکواندو از سه بخش تشکیل شده است:
تِ: ضربه زدن با دست، کوان: ضربه زدن با پا، دُ: راه و روش.
فنون تکواندو از ورزش های سنتی تاریخ کره استخراج و پس از جنگ جهانی دوم با کوشش استادان هنرهای رزمی کره جنوبی در قالب یک ورزش رزمی مدرن به دنیای هنرهای رزمی عرضه شده است. اگرچه این ورزش تأثیراتی از کاراته پذیرفته و شباهت هایی نیز با برخی سبک های کونگ فو در آن به چشم می خورد، اما استیل خاص این رشته دفاعی که متکی بر ضربات پا با حداکثر قدرت است و بر حفظ فاصله فیزیکی با حریف و طراحی فنون برای دور کردن مهاجم تاکید دارد، آن را از تمام سبک های رزمی موجود متمایز می کند.
تاریخچه تکواندو
یکی از اولین سرنخ های وجود تکواندو در نقاشی دیواری از یک آرامگاه است که در پادشاهی کره ای گوگوریو، بین ۳۷ سال پیش میلاد و سال ۶۶ میلادی ساخته شده است. طراحی این نقاشی نشان می دهد که دو چهره غیرمسلح در فرم ایستادن تکواندو با یکدیگر روبرو شده اند. سایر طرح های موجود در آرامگاه نشانگر شخصیت هایی است که در حال شکستن آجر هستند و لباس هایی شبیه به فرم تکواندو امروزی بر تن دارند. پیشرفت تکواندو و تکنیک های آن با پیشرفت کشور کره توسعه یافته است. نمونه ها و تاریخچه تکواندو در طول قرن های گوناگون، تقریباً در تمام سوابق پادشاهی های مختلف کره وجود دارد.
انواع تکواندو
- كيوروگي – مبارزه ای
- پومسه
- هانمادانگ
اهداف بازی یا مسابقه تکواندو
- ایجاد زمینه مناسب برای رقابت فیزیکی – فکری- فنی و روحی ورزشکاران و مربیان
- نمایش تواناییهای تکواندو برای جذب علاقمندان
- نمایشگاهی برای ارائه تکنیکها و تاکتیکها به کارشناسان ذیربط و علاقمند
- ایجاد موقعیت مناسب و عملی برای بررسی و ارزش گذاری دستاوردها و نوآوریها
- ایجاد زمینه مناسب برای بازیکنان و مربیان جهت بررسی و ارزشیابی قابلیتهای خویش
- ایجاد موقعیت مناسب برای شناسایی و گزینش بازیکنان – مربیان-داوران-و عوامل اجرایی برتر
- ایجاد زمینه مناسب برای آموزش کاربردی بازیکنان-مربیان و داوران و عوامل اجرایی
تیب رنگ کمربندهای رده در تکواندو:
کمربند سفید (پک تی): نشانگر صداقت، پاکی، صفا، صمیمیت، صلح و دوستی و برادری می باشد که به عنوان دانه محسوب می شود.
کمربند زرد (نورانگ تی): به عنوان خاک و آب و بارور ساختن کمربند سفید است.
کمربند سبز (نوک تی): به عنوان جوانه ای که از خاک می روید.
کمربند ابی (چونگ تی): به عنوان اب، هوا و اکسیژن است که به جوانه کمک می کند تا ریشه نماید.
کمربند قرمز (هونگ تی): گلی که شکفته است.
کمربند مشکی (هوک تی): به عنوان میوه ان گل است که درون هر میوه دانه هایی است که به عنوان شاگردان و یا هر دانه به عنوان یک دان است.
افتخارات تکواندوی ایران:
کسب دو مدال طلا، یک نقره و دو برنز در بازیهای المپیک سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲
کسب اولین مدال المپیکی ورزش بانوان ایران توسط کیمیا علیزاده در المپیک 2016
کسب عنوان قهرمانی مسابقات جام جهانی در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰
کسب عنوان نائب قهرمانی در هفت دوره مسابقات جام جهانی
کسب عنوان نائب قهرمانی در شش دوره مسابقات قهرمانی جهان
کسب عنوان قهرمانی جهان در سال ۲۰۱۱
کسب عنوان نائب قهرمانی در پنج دوره مسابقات قهرمانی آسیا
کسب عنوان قهرمانی در مسابقات قهرمانی آسیا سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰
کسب عنوان نائب قهرمانی درچهار دوره بازیهای آسیایی
کسب عنوان قهرمانی در دو دوره مسابقات دانشجویان جهان و المپیک
کسب عنوان نائب قهرمانی در چهار دوره مسابقات دانشجویان جهان و المپیک
کسب عنوان نائب قهرمانی در چهار دوره مسابقات جهانی پومسه
کسب اولین سهمیه المپیک برای شرکت نخستین بانوان تکواندوکار ایرانی در مسابقات المپیک ۲۰۰۸ پکن توسط سارا خوش جمال فکری ، ۲۰۱۲ لندن توسط سوسن حاجی پور و 2016 ریو توسط کیمیا علیزاده
معایب تکواندو
۱- انجام تکنیک صحیح ضربه احتمال بروز آسیب دیدگی ورزشکار را تقلیل می دهد در تکواندو رزمی کاران پیوسته در حال ضربه زدن به یکدیگر هستند در صورتیکه ورزشکاری برای یک بار مصدوم شود احتمال آسیب دیدگی مجدد در او وجود خواهد داشت.
۲- بیشتر آسیب های ورزش تکواندو در زمان مسابقات ایجاد می شوند نه در هنگام تمرینات. رایج ترین این آسیب ها حاوی پارگی یا له شدگی در اعضای مختلف بدن است.
۳- همینطور کبودی، گرفتگی عضلات و پیچ خوردگی در مچ پا و زانو از آسیب های ورزش تکواندو است. علل اصلی بروز آسییب در ورزش تکواندو گرم نکردن بدن، برخوردار نبودن از آمادگی کامل بدنی، و انجام تکنیک های نادرست است.
۴- علت اصلی گرفتگی و کشیدگی در عضلات در زمان تمرین تکواندو و یا مبارزه عدم گردش خون مناسب در عضلات است.
فواید تکواندو
۱. تکواندو هنر رزمی دفاع از خود در برابر تهاجمات است که تمرین های این ورزش باعث پویای ذهن و اندیشه، دقت و سرعت، هماهنگی بین اعضای بدن، انعطاف پذیری بدن و سلامت جسمی و انضباط پذیری را در پی خواهد داشت.
۲. حقیقت این است که تکواندو باعث افزایش اعتماد به نفس می شود و توان و قدرت رو یا رویی و مقابله با مشکلات را فزونی می دهد. این ورزش رزمی روشی برای ورزیده کردن عضلات بدن و راهی برای افزایش هماهنگی در بین اعضای بدن است.
۳. تکواندو روح نظم و ترتیب را در شخص القا می کند و بطور کلی تکنیک دفاع از خود را به انسان می آموزد. در ورزش تکواندو فنون استفاده از حرکات خاص برای به کار گیری پاها و وارد نمودن ضربه های مؤثر آموخته میشود.